Şedința Punctului Focal Național privind controlul infecției cu noul tip de Coronavirus (COVID-19)

Posted on 12/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În cadrul ședinței Punctului Focal Național privind controlul infecției cu Coronavirusul de tip nou, care a avut loc în această dimineață, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că starea persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus este stabilă. Pacienta internată la Spitalul Clinic Republican prezintă o dinamică pozitivă, iar una dintre persoanele internate la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” este în stare satisfăcătoare și alți doi pacienți cu gravitate medie. Actualmente, avem 4 cazuri confirmate și 30 de cazuri suspecte la infecția COVID-19, dintre care 19 adulți internați la SCBI “Toma Ciorbă” și 11 persoane (3 adulți și 9 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei.

Ministrul a făcut apel repetat către persoanele care revin din zonele de risc de infecție cu noul tip de Coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19, de a manifesta maximă responsabilitate, de a conlucra cu instituțiile statului, să respecte indicațiile autorităților, dar mai ales pe cele ale personalului medical și de a aplica regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile. Apelul a venit după ce ieri, o mamă cu un copil, suspectați că ar fi infectați cu COVID-19, a agresat personalul medical și au fugit din spital, fiind căutați de poliție.

De menționat că, la 11 martie 2020, directorul general al OMS a anunțat evoluția epidemiei COVID-19 drept una pandemică. Anunțul vine după o evaluare detaliată a creșterii numărului de cazuri din afara Chinei din ultimele două săptămâni și a creșterii numărului de țări afectate. Nivelurile alarmante de răspândire și severitate și nivelurile alarmante de inacțiune au determinat această decizie. Evaluarea riscurilor și recomandările OMS nu se schimbă. Nu există un mecanism formal pentru declararea pandemiei, OMS declarând deja urgență de sănătate publică de interes internațional, în temeiul Regulamentului Sanitar Internațional (IHR) 2005, aceasta fiind cel mai înalt grad de alertă.

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova numărul persoanelor a constituit 18 186. Din Republica Italiană, au revenit în țară 187 persoane, cu o singură rută Roma-Chișinău.

Comments on 'Şedința Punctului Focal Național privind controlul infecției cu noul tip de Coronavirus (COVID-19)' (0)

Comments are closed.