Seminar la tema „Cum alegem sănătate de pe raft”, desfăşurat de specialiştii ANSP la Academia de Studii Economice a Moldovei

Posted on 08/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Anual, la 8 noiembrie, este marcată Ziua Europeană a Gătitului și a Alimentației Sănătoase, scopul acesteia fiind încurajarea alimentației sănătoase în rândul copiilor. Această zi a fost stabilită de către comisarul european responsabil pentru sănătate, Markos Kyprianou, în anul 2007, în vederea combaterii ponderii crescânde a obezității infantile în Europa.

Cu această ocazie, specialiștii Direcției promovarea sănătății ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au efectuat un seminar informativ-practic cu tema „Cum alegem sănătate de pe raft” pentru studenții facultăților de merceologie și tehnologie alimentară, profesori și bibliotecari, în incinta Bibliotecii Științifice a Academiei de Studii Economice a Moldovei.

A alege de pe raft un produs benefic sănătății este o sarcină dificilă în prezent, iar puține persoane cunosc regulile etichetării produselor alimentare și importanța mențiunilor nutriționale de pe ambalaj. Drept consecință, populația face alegeri alimentare incorecte, care le influențează negativ starea de sănătate și măresc riscul supraponderabilității și a obezității.

Pentru a sensibiliza cei peste 90 de tineri și 10 cadre didactice prezente la eveniment despre importanța acestui subiect, a fost realizată o sesiune de informare, care a alternat cu demonstrații ale etichetelor produselor alimentare și descifrarea acestora. Tinerii au manifestat un interes sporit față de subiectul prezentat, au acordat întrebări și s-au implicat activ în măsurile organizate. La sfârșitul sesiunii, tinerii au primit pliante informative despre importanța alimentației sănătoase și a efortului fizic zilnic.

Problema obezității în rândul adulților și a tinerilor este una actuală pentru sănătatea publică. Conform studiului STEPS, efectuat în anul 2013, circa 50% dintre persoanele adulte sunt supraponderale sau obeze, iar la fiecare al 8-lea adolescent s-a constatat exces de masă corporală. În vederea acestora, specialiștii în promovarea sănătății realizează, în mod constant, activități de sensibilizare și încurajare a unei alimentații sănătoase și a efortului fizic zilnic în rândul tinerilor și a adulților.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Seminar la tema „Cum alegem sănătate de pe raft”, desfăşurat de specialiştii ANSP la Academia de Studii Economice a Moldovei' (0)

Comments are closed.