Seminare de instruire privind sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor

Posted on 05/11/2018 in Comunicat de presă by admin

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în comun cu reprezentanţii Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, inclusiv a directorului de programe al acestui Centru, psihoterapeutul Arcadie Astrahan, au desfăşurat două seminare de instruire a directorilor adjuncţi pentru educaţie, psihologilor şi metodiştilor din instituţiile preşcolare din mun. Chişinău privind sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor. Evenimentele au avut loc în incinta Direcției Generale Educație Tineret și Sport din municipiul Chișinău, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie curent.

Primii ani de viață şi adolescenţa sunt perioade în care au loc multe schimbări, momente de stres și de teamă. În unele cazuri, dacă nu sunt recunoscute și gestionate, aceste sentimente pot duce la boli mintale, jumătate dintre acestea apar în jurul vârstei de 14 ani, în majoritate, nefiind detectate şi tratate la timp. Depresia este una dintre cauzele principale de boală şi dizabilitate, iar sinuciderea este a treia cauză de deces a tinerilor la vârsta de 15-19 ani. Un alt factor este consumul abuziv de alcool şi droguri, care induce comportamente riscante – sex neprotejat, conducerea periculoasă în trafic. Tulburările de alimentaţie la fel provoacă îngrijorare, deoarece consecinţele nerespectării condiţiilor de sănătate mintală ale adolescenţilor se extind până la maturitate, afectând sănătatea fizică şi psihică, dar limitând şi oportunităţile de împlinire a vieţii ca adulţi. Părinţii şi profesorii pot contribui la dezvoltarea abilităților de viață ale copiilor și adolescenților pentru a-i ajuta să facă față provocărilor cotidiene la domiciliu și la școală. Dl Arcadie Astrahan a vorbit despre serviciile comunitare de sănătate mintală și experiența Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Botanica.

În cadrul seminarelor au fost abordate subiecte ce ţin de mecanismele de colaborare intersectorială; dezvoltarea serviciilor ajustate necesităților individuale; resursele disponibile și managementul de caz; programe de incluziune socială, inclusiv prin serviciile nou create; reabilitarea copiilor și maturilor cu tulburări mintale și de comportament; programe complexe de tratament și reabilitare a dependenților.
De asemenea, participanții au avut ocazia de a viziona spoturi tematice şi le-au fost distribuite materiale informative.

IMG_0780    IMG_0786

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580
Mai multe detalii la numărul de telefon: 022 574-573

Comments on 'Seminare de instruire privind sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor' (0)

Comments are closed.