Siguranța alimentară, contribuția fiecăruia!

Posted on 07/06/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Prin decizia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) din decembrie 2018, s-a convenit că, începând cu anul 2019, în fiecare an, să fie marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare.

Scopul evenimentului ține să atragă atenția și să inspire la acțiuni pentru a preveni, detecta și gestiona riscurile alimentare – care vor contribui la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricolă și dezvoltarea durabilă. Siguranța alimentară este esențială pentru realizarea mai multor obiective ale ONU pentru dezvoltare durabilă, care reprezintă o responsabilitate comună a guvernelor, producătorilor și consumatorilor.

Actuala criză globală cauzată de pandemia COVID-19 a subliniat mai mult ca niciodată importanța monitorizării și abordării siguranței și securității alimentare. De asemenea, a subliniat necesitatea adaptării sistemelor de siguranță alimentară pentru a reacționa la perturbările lanțurilor de aprovizionare și a asigura accesul continuu la produse alimentare.

Pentru menținerea vieții și promovarea sănătății, accesul la cantități suficiente de alimente sigure și nutritive este esențial. Alimentele nesigure (care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice) provoacă peste 200 de boli – de la diaree până la cancer. Indiferent dacă producem, prelucrăm, vindem sau preparăm bucatele, fiecare dintre noi de-a lungul lanțului alimentar suntem responsabili pentru siguranța alimentelor.

Securitatea alimentară se realizează atunci când toți oamenii, în orice moment, au acces fizic și economic la alimente care satisfac nevoile lor alimentare pentru o viață activă și sănătoasă. De fapt, siguranța alimentelor este o parte critică a componentei de utilizare a celor patru dimensiuni ale securității alimentare – disponibilitate, acces, utilizare și stabilitate. La momentul actual, lanțurile de aprovizionare alimentară depășesc multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori va ajuta la asigurarea siguranței alimentare.

Siguranța alimentară: o prioritate în domeniul sănătății publice

Povara bolilor de origine alimentară pentru sănătatea publică și economie a fost deseori subestimată din cauza raportării insuficiente privind infecțiile alimentare și a dificultății de a stabili relații de cauzalitate între contaminarea alimentelor și boala sau moartea care rezultă.

Alimentele contaminate cu bacterii periculoase, viruși, paraziți sau substanțe chimice cauzează mai mult de 200 de boli – de la diaree la cancere. Se estimează că 600 milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume se îmbolnăvesc după consumul de alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ducând la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătăși (DALYs). 40% de copii cu vârsta până la 5 ani sunt afectați de boli de origine alimentară, soldate cu 125 000 de decese în fiecare an. Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli provocate de consumul de alimente contaminate, provocând 550 de milioane îmbolnăviri și 230 000 de decese anual.

În Republica Moldova se înregistrează anual cca. 18-20 mii cazuri de BDA, inclusiv cu până la 10 decese printre copii sub vârsta 5 ani şi adulţi. În structura morbidităţii în 65-76% predomină copiii de 0-17 ani. Anual, se înregistrează cca 22 izbucniri epidemice cu 5-10 și până la 300 bolnavi.

Apel la acțiune

În urma succesului campaniei din 2019, anul acesta va continua să se promoveze conștientizarea și solicitarea de acțiuni prin evidențierea acțiunilor ce necesită a fi efectuate pentru a asigura siguranța alimentelor.

Asigurați-vă că este sigur!

Guvernele naționale sunt esențiale pentru a garanta că toți cetățenii consumă alimente sigure și nutritive. Autoritățile pot promova agricultura și sistemele alimentare durabile, favorizarea colaborării multisectoriale între sănătatea publică, sănătatea animalelor, agricultură și alte sectoare. Autoritățile în materie de siguranță alimentară pot gestiona riscurile privind siguranța alimentară, întregul lanț alimentar, inclusiv în timpul urgențelor. Țările pot respecta standardele internaționale instituite de Comisia Codex Alimentarius.

Crește în siguranță!

Practicile agricole trebuie să asigure o aprovizionare suficientă cu produse alimentare sigure la nivel global astăzi, în același timp, atenuând schimbările climatice și minimizând impactul viitor asupra mediului. Pe măsură ce rețeaua de producere se adaptează la condițiile în schimbare, fermierii trebuie să ia în considerare cu atenție modalități optime de a aborda riscurile potențiale pentru siguranța alimentelor.

Păstrați în siguranță!

Toți cei implicați în lanțul alimentar – de la procesare la comerțul cu amănuntul trebuie să asigure respectarea programelor care identifică, evaluează și controlează pericolele semnificative pentru siguranța alimentelor de la producția primară până la consumul final.

Consum în siguranță

Toți consumatorii au dreptul la alimente sigure, sănătoase și hrănitoare. Consumatorii au puterea de a face schimbarea. Aceștia trebuie să fie abilitați să facă alegeri sănătoase și să susțină sistemele alimentare durabile pentru planetă. Având în vedere complexitatea siguranței alimentare, consumatorii au nevoie de acces la informații în timp util despre riscurile pentru sănătate a alimentației nesănătoase și bolile asociate consumului alimentelor contaminate.

Echipați pentru siguranță

Siguranța alimentelor este o responsabilitate comună. Grupul intersectorial care are responsabilitatea pentru siguranța alimentelor – autoritățile publice, agenții de dezvoltare, organizații comerciale, grupuri de consumatori și producători, instituții academice și de cercetare și entități din sectorul privat – trebuie să lucreze împreună la problemele care ne afectează pe toți, la nivel global, regional și local.

Comments on 'Siguranța alimentară, contribuția fiecăruia!' (0)

Comments are closed.