Situația epidemiologică prin boli diareice acute și izbucniri de toxiinfecții alimentare

Posted on 17/06/2019 in Comunicat de presă by admin

În primele 5 luni ale anului 2019 se menţine o situaţie epidemiologică nestabilă prin bolile diareice acute (BDA), fiind determinată creșterea incidenței prin BDA până la 173,7 cazuri la 100 000 populație comparativ cu 148,5 la 100 000 populație în aceeași perioadă anului trecut, inclusiv prin intoxicații și toxiinfecții alimentare.

În scopul monitorizării operative a circulației agenților cauzali ai BDA în populația umană și în mediul ambiant prin dispoziția MSMPS nr. 135-d din 14.05.2019 a fost instituită monitorizarea săptămânală la holeră și BDA pentru perioada de creștere sezonieră a acestor nosologii, care se realizează în toate teritoriile administrative a țării și are drept scop identificarea semnelor precoce de agravare a situației epidemiologice și implementarea măsurilor de control respective. Conform datelor din sistemul de monitorizare săptămânală a BDA în săptămânile 23-24 (perioada 03.06 – 16.06.2019) se evidențiază creșterea numărului de cazuri prin BDA (respectiv 468 și 594) comparativ cu săptămâna 22 de monitorizare (406 cazuri). În structura de vârstă a morbidității prin BDA predomină copiii de vârstă 0 – 17 ani, care constituie în medie 58% în perioada de referință.

De menționat că de la începutul lunii iunie au fost înregistrate 2 izbucniri de toxiinfecții alimentare în r-le Ungheni și Soroca printre persoane participante la diferite ceremonii (nuntă, masă de pomenire) organizate în localuri de alimentație publică (restaurant) și la casa de cultură din localitate. În cadrul anchetei epidemiologice s-a determinat că în izbucnirea înregistrată la 11.06.2019 în r-nul Ungheni, au fost raportate 39 cazuri de boală, inclusiv la 2 copii. În total 23 bolnavi au fost internaţi în staţionar, iar 16 primesc tratament ambulator. Prin investigații de laborator de la bolnavi și din mediul ambiant a fost izolată salmonela Enteritidis. Măsurile de sănătate publică sunt coordonate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și CSP teritorial Ungheni și se implementează de comun cu instituțiile medico-sanitare publice, autoritățile publice locale și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

La data de 15 iunie curent CSP Soroca a raportat o izbucnire de toxiinfecție alimentară printre participanții unei mese de pomenire la care au participat circa 70 persoane din mai multe localități a r-lui Soroca, r-le Drochia, Florești, mun. Chișinău. De menționat, că produsele alimentare au fost pregătite la un obiect de alimentație publică care oferă servicii catering pentru diferite ceremonii, ulterior fiind transportate la casa de cultură, unde a avut loc masa de pomenire, fără respectarea cerințelor de păstrare și transportare sigură a alimentelor pregătite. La moment sunt înregistrate 44 persoane bolnave, inclusiv 9 copii, care sunt spitalizați în instituții medico-sanitare și primesc tratamentul specializat. Echipa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de la nivel central s-a deplasat în teritoriu și de comun cu CSP Soroca efectuează cercetarea epidemiologică a izbucnirii pentru stabilirea cauzelor apariției acestora și coordonează măsurile de sănătate publică pentru prevenirea apariției cazurilor secundare de boală. La nivel local se cooperează cu autoritățile publice locale și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor pentru asigurarea managementului complex în lichidarea izbucnirii.

Secvențe din cadrul cercetării izbucnirii la obiectul de alimentație publică care a livrat servicii catering pentru masa de pomenire sunt prezentate mai jos.

 

1234 12345

123 123456
Atenționăm că, toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea populaţiei în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai ridicate de 30°C, care favorizează considerabil dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi cele uşor alterabile de origine animală – carne, lactatele, peştele etc. Dacă acestea sunt păstrate şi comercializate în condiţii insalubre, cu încălcări şi abateri ale regimului termic de păstrare, ulterior fiind consumate pot provoca toxiinfecții alimentare. Datele anchetărilor sanitaro-epidemiologice denotă că mai frecvent produsele care provoacă toxiinfecţiile alimentare sunt procurate în locuri neautorizate pentru comercializare, care continuă să se vândă pe străzi, în pieţe improvizate etc.

Atenție! Tradițional, în perioada mai-septembrie se mărește numărul ceremoniilor desfășurate cu participarea mai multor persoane invitate – nunți, cumătrii, diferite serate, inclusiv de absolvire etc., respectiv sporind pericolul de contractare a bolilor diareice și de apariție a izbucnirilor de intoxicații și toxiinfecții cauzate de consumul produselor alimentare nesigure.

 

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenţionează populaţia la necesitatea prevenirii bolilor diareice acute și toxiinfecțiilor alimentare prin respectarea următoarele reguli:

 • Evitați procurarea produselor alimentare și a materiei prime ce se comercializează în condiții nesigure – în stradă și pieţe neautorizate;
 • Transportați și păstrați alimentelor la temperaturi adecvate, inclusiv în cazul contractării serviciilor catering pentru evenimente corporative și personale;
 • Selectați minuțios bucatele în meniul pentru ceremonii cu evitarea produselor care includ maioneză (îndeosebi salate), carne tocată etc.
 • Evitați expunerea la temperaturi înalte și soare produsele alimentare ușor alterabile;
 • Organizați ceremonii pentru un număr de invitați, pentru care pot fi create condiții sigure de servire a alimentelor;
 • Nu consumați bucate expuse pe masă la ceremonii în condiții de temperatură înaltă și nu serviții copii sau persoanele în vârstă, etc.;
 • Respectați regulile de igienă: spălarea pe mâini cu săpun după frecventarea WC, înainte de prepararea bucatelor și luarea mesei;
 • Aplicaţi măsuri preventive pentru prevenirea apariţiei în casă, mai ales în bucătărie, a muştelor, insectelor de bucătărie, rozătoarelor;
 • Spălați cu detergenţi și mențineți în curățenie suprafeţele şi vesela utilizate la prepararea şi servirea bucatelor;
 • Folosiți cuţite şi tocătoare separate pentru alimentele crude şi bucatele gata;
 • Prelucrați termic, cu asigurarea temperaturii de peste 70°C a alimentele pe toată suprafaţa şi în interiorul lor;
 • Nu folosiţi ouăle de gâscă şi raţă, mai ales fără prelucrarea termică;
 • Evitați încadrarea persoanelor cu semne de boală (temperatură înaltă, dureri în abdomen, scaun lichid, semnele infecţiei respiratorii acute, etc.) la pregătirea bucatelor;
 • Adresați-vă imediat după asistența medicală la apariția semnelor de boală (temperatură înaltă, dureri în abdomen, diaree).

 

La organizarea diferitor festivităţi se interzice:

– organizarea festivităţilor în localuri unde lipsesc condiţii elementare de igienă (spălare a mâinilor, WC, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacităţi limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);

– prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de festivitate;

– folosirea ouălor, inclusiv de gâscă şi raţe pentru pregătirea cremelor şi dulciurilor fără prelucrare termică;

– implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu febră, semne clinice de BDA, leziuni sau plăgi purulente şi alte maladii infecţioase.

Comments on 'Situația epidemiologică prin boli diareice acute și izbucniri de toxiinfecții alimentare' (0)

Comments are closed.