Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI, în perioada 15.10.18 – 21.10.18

Posted on 24/10/2018 in Comunicat de presă by admin

Supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) şi monitorizarea circulației virusurilor gripali în Republica Moldova continuă să fie efectuate în sezonul gripal 2018/2019, la nivel teritorial și național de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Conform datelor epidemiologice din teritoriile administrative, în săptămâna 42/2018 (15.10.18-21.10.18), morbiditatea prin IACRS a constituit 217,30 cazuri la 100.000 populație, fiind mai jos de pragul epidemic (315,88 la 100.000 populație), cu atestarea unei descreșteri de 5,7% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 42/2017 – 16.10.17-24.10.17). În perioada nominalizată nu au fost înregistrate cazuri de gripă. Ponderea cazurilor SARI constituie 3,0% din numărul total de internări, indiferent de cauză în IMSP teritoriale.

În săptămâna 42/2018, în laboratorul virusologic din cadrul ANSP au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 22 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, rezultatul fiind negativ pentru virusurile gripale și pozitiv în 6 probe la virusurile non-gripale (Rhinovirus, Adenovirus, etc).

În republică derulează imunizarea contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale cu vaccin antigripal ”Vaxigrip”.

Beneficiază de vaccinare antigripală următoarele contingente prioritare:

  1. Copii cu maladii cronice;  astm bronşic; insuficienţă renală, hepatică, respiratorie, cardio-vasculară; diabet zaharat; patologii imunodeficitare, inclusiv HIV/SIDA; trataţi îndelungat cu preparate ce conţin acid salicilic; trataţi periodic cu medicamente imunodepresante, citostatice, iradiere, doze înalte de corticosteroide; recipienţi ai organelor transplantate; bolnavi prin tuberculoză şi contacţi din focarele de tuberculoză; instituționalizați în orfelinate, case şi şcoli internat, sanatorii.
  2. Gravidele, indiferent de termenul sarcinii.
  3. Bătrânii şi invalizii instituționalizați în aziluri.
  4. Personalul orfelinatelor, caselor şi şcolilor internat, sanatoriilor pentru copii.
  5. Personalul azilurilor pentru bătrâni şi invalizi.

Protecția (rezistența) dezvoltată de vaccinul gripal începe după 7 zile de la vaccinare, este eficientă la 14 zile și atinge valori maxime la 21 de zile după vaccinare.

Beneficiile imunizării împotriva gripei sunt: reducerea riscului de îmbolnăvire, apariţiei formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspândirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

*  adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
*  izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
*  evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
*  folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
*  igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;

*  spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
*  acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
*  stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
*  evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
*  triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
*  acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;

*  profilaxia specifică a gripei a contingentelor prioritare cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.
Informații suplimentare la tel. 022-72-52-74; 022-73-73-22

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI, în perioada 15.10.18 – 21.10.18' (0)

Comments are closed.