Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), sezonul gripal 2019/2020

Posted on 03/10/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C care se transmit de la persoană la persoană direct (prin tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate, de exemplu batistă, prosop, veselă, etc). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii. Astfel, prezintă o problemă majoră de sănătate publică şi necesită a fi luate măsuri de supraveghere, control și răspuns.

Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat începând cu finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 la 7 zile, mai frecvent 1– 2 zile. Eliminarea virusului încetează practic peste 5 -10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.

Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

Măsurile de prevenire a gripei se divizează în două categorii: nespecifice și specifice.

Din măsurile nespecifice fac parte modul sănătos de viață, alimentarea corectă, bogată în proteine și vitamine, evitarea temperaturilor scăzute, îmbrăcămintea corespunzătoare sezonului rece.

Din măsurile specifice face parte imunizarea cu vaccinul împotriva gripei sezoniere. În Republica Moldova, anual, se imunizează cu vaccin antigripal contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.

În sezonul gripal 2019/2020 vor fi disponibile pentru utilizare 200.000 de doze de vaccin antigripal ce conține tulpinile recomandate de OMS pentru sezonul 2019/2020, emisfera de nord (100.000 doze de vaccin donat de ”The Task Force for Global Health”/PIVI, SUA și 100.000 doze de vaccin procurat din sursele domestice). Vaccinul va fi utilizat pentru contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire (Persoane cu maladii cronice: Astm bronhic; Insuficienţă renală, hepatică, respiratorie, cardio-vasculară; Diabet zaharat; Patologii imunodeficitare, inclusiv HIV/SIDA; Persoane tratate periodic cu medicamente imunodepresante, citostatice, iradiere, doze înalte de corticosteroide; Recipienţi ai organelor transplantate; Bolnavi prin tuberculoză; Bătrânii şi invalizii instituționalizați în aziluri; Lucrători ai instituţiilor medico-sanitare; Efectivul Poliției de frontieră care activează în punctele de trecere a frontierei; Personalul Serviciului vamal din punctele de trecere a frontierei; Efectivul MAI planificat a fi antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă; Efectivul Armatei Naţionale planificat a fi antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă; Efectivul Trupelor de Carabinieri planificat a fi antrenat în efectuarea masurilor antiepidemice în focarele de gripă; Personalul instituţiilor de asistenţă socială; Personalul orfelinatelor, caselor şi şcolilor internat, sanatoriilor pentru copii; Personalul azilurilor pentru bătrânii şi invalizi; Echipajele aeronavelor şi lucrătorii din aeroport implicaţi în deservirea pasagerilor; Personalul Serviciului Situaţii excepţionale, organelor de conducere din administrația publică centrală, locală, antrenat în efectuarea măsurilor antiepidemice).

Beneficiile imunizării împotriva gripei sunt: reducerea riscului de îmbolnăvire, de apariţie a formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.

Laboratorul virusologic din cadrul ANSP este dotat cu echipament performant și consumabile pentru monitorizarea circulației virusurilor gripale în timp real, spațiu geografic și diagnosticul de laboratorul al gripei sezoniere și infecțiilor non-gripale.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune conștientizarea de către populație a faptului că, pentru prevenirea răspândirii acestor infecții, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

*   adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
* izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate –  spitalizarea;
* evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
* folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
* igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;  

* spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
* acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
* stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
* evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
* triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
* acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), sezonul gripal 2019/2020' (0)

Comments are closed.