Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe

Posted on 29/10/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) continuă supravegherea epidemiologică a gripei, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) și monitorizarea circulației virusurilor gripali în Republica Moldova, la nivel teritorial și național.

Conform datelor epidemiologice din teritoriile administrative, în săptămâna 43 din sezonul gripal 2019/2020, morbiditatea prin IACRS s-a aflat la nivelul de intensitate joasă, atestându-se o creștere cu 10,5% în comparație cu săptămâna 42 (14.10.19-20.10.19) și o descreștere cu 17,1% în comparație cu aceeași perioadă a sezonului precedent (săptămâna 43/2018 (22.10.18-28.10.18)).

În perioada 30.09.2019-27.10.2019, au fost înregistrate 26 369 cazuri IACRS, (7068 în săptămâna 43/2019) și 931 cazuri SARI (269 în săptămâna 43/2019). Cazuri de gripă nu au fost înregistrate. Ponderea cazurilor SARI, din numărul total de internări în instituțiile medicale, indiferent de cauză, a variat între 1,7% – 2,5%.

În săptămânile 40/2019-43/2019, în Laboratorul virusologic din cadrul ANSP, au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 44 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute (inclusiv 19 probe în săptămâna 43/2019), rezultatul fiind negativ pentru virusurile gripale și pozitiv în 19 probe (inclusiv în 5 probe în săptămâna 43/2019) la virusurile non-gripale (Rhinovirus și virusul paragripal tip1).

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă provocată de virusuri gripali de tip A, B și C, care se transmit de la persoană la persoană direct prin tuse sau strănut și indirect prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă), mâini murdare, etc.

Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat începând cu finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 până la 7 zile, mai frecvent 1 – 2 zile. Eliminarea virusului încetează, practic, peste 5 -10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.

Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, fatigabilitate, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât, iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii virale acute se impune respectarea de către populație a regulilor de conduită şi a măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

* adresarea la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
* izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate – spitalizarea;
* evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
* folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical și la domiciliu care asistă bolnavii (inclusiv cei care recoltează probe);
* igiena personală, inclusiv igiena mâinilor;  

* spălatul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
* acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
* stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise;
* evitarea aglomeraţiilor de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
* triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
* acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;

* imunizarea antigripală a contingentelor profesionale și grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru informații suplimentare: (22) 72-52-74

Comments on 'Situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe' (0)

Comments are closed.