Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova

Posted on 13/09/2018 in Comunicat de presă by admin

Rujeola este o boală extrem de contagioasă care afectează copiii şi tinerii, deseori cu consecinţe şi complicaţii severe la persoane nevaccinate. Până în prezent, rujeola continuă să rămână o infecţie răspândită pe toate continentele şi este una din cele mai importante probleme ale sănătăţii publice. Deşi în majoritatea statelor este introdusă vaccinarea copiilor contra rujeolei şi acoperirea vaccinală în medie, la nivelul global, este egală cu 86%, anual fiind înregistrate zeci de mii de cazuri de boală şi complicaţii grave. Rujeola reprezintă o problemă serioasă, atât din cauza daunei aduse sănătăţii, mai ales copiilor și adulților, cât şi a pierderilor social-economice. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că mai mult de 41.000 de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă în primele șase luni ale anului 2018. Mai mult, 37 de persoane au decedat din cauza virusului respectiv.
În Republica Moldova, situația epidemiologică prin rujeolă rămâne a fi alarmantă.
Rujeola a fost aproape eliminată, în țara noastră nu a fost înregistrat din 2008-2011 niciun caz, apoi au fost înregistrate 40 cazuri timp de 3 ani (2012-2014), după care ani până în 2017 nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă. Dar în urma scăderii acoperirii vaccinale din cauza refuzului neîntemeiat al părinților, rujeola a început să se răspândească ușor după importul din Ucraina și România (fig 1.) și deja pe parcursul anului 2018 avem confirmate 281 cazuri de îmbolnăvire.

fig 1 rujeola
Fig. 1. Morbiditatea prin rujeolă în dependență de acoperirea vaccinală, 2005-2018

Pe parcursul anului, și anume în perioada de 01.01.2018 – 12.09.2018, au fost înregistrate 281 cazuri confirmate de rujeolă. Conform distribuției în timp a cazurilor, analiza epidemiologică oferă vizualizarea diminuării îmbolnăvirilor, fiind înregistrate cazuri unice în ultima perioadă (fig. 2).

fig 2 rujeola

Fig. 2. Distribuirea cazurilor de rujeolă în timp, Republica Moldova, 2018

Conform analizei curbei epidemiologice, se observă că majoritatea cazurilor au fost înregistrate în luna august, și anume în perioada de 09-15.08.2018, după care urmează o diminuare treptată a cazurilor, datorită intervențiilor de sănătate publică.
În urma analizei distribuirii cazurilor după categorii de vârstă din fig. 3, se atestă că cea mai afectată grupă de vârstă este de la 5 ani la 9 ani care reprezintă 38% din totalul de afectați, apoi urmează copii de la 1-4 ani cu 27%, cei de la 10-14 cu 22%. Este de menționat faptul că au fost afectați 8 copii (5%) cu vârsta de până la un an, care nu sunt eligibili de a fi protejați prin vaccinare.

fig 3 rujeola

Fig. 3. Distribuirea cazurilor de rujeolă după vârstă (ani), Republica Moldova, 2018

Este foarte important de menționat că statutul vaccinal cu vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) a influențat foarte mult la protejarea persoanelor de infectare cu virusul rujeolic. După analiza cazurilor și a statutului vaccinal (fig. 4) se demonstrează că, în majoritatea cazurilor (89,3%), persoanele nu au fost vaccinate cu nicio doză de vaccin ROR.

fig 4 rujeola

Fig. 4. Distribuirea cazurilor de rujeolă după numărul de doze de vaccin ROR, Republica Moldova, 2018

După distribuirea geografică a cazurilor de rujeolă (fig. 5), cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raionul Ceadîr-Lunga – 147. Incidența rujeolei în Republica Moldova este de 7,91 cazuri la 100.000 populație.
fig 5 rujeola adaptata
Fig. 5. Distribuirea cazurilor de rujeolă pe harta Republicii Moldova, 2018

Vă informăm că majoritatea persoanelor afectate nu s-au vaccinat din cauza convingerilor religioase și personale. Iresponsabilitatea părinților de a nu vaccina copiii duce la suferința acestora, dar și creșterea poverii asupra sistemului de sănătate.
Specialiștii din domeniul sănătății publice avertizează că în condiția acoperirii vaccinale joase există riscul de reemergență a maladiilor grave precum difteria, poliomielita, rubeola, tetanosul, tusea convulsivă, etc. Menționăm că Ucraina a înregistrat recent 4 cazuri de difterie și există riscul de apariție a cazurilor de poliomielită. Aceste maladii au rată foarte înaltă de contagiozitate cu urmări grave de sănătate, până la deces, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să conștientizeze riscurile în caz de nevaccinare.
În urma acțiunilor întreprinse, dar și a creșterii conștientizării populației despre riscul de îmbolnăvire prin rujeolă și a beneficiilor în urma vaccinării, a scăzut numărul de cazuri de rujeolă, ultimul fiind înregistrat pe data de 7 septembrie. În același timp este atestată o creștere a cererii populației de a se vaccina.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu alte ministere, întreprind toate acțiunile necesare pentru a limita și a stopa răspândirea rujeolei printre populație, primordial fiind pus accentul pe vaccinarea populației și prevenirea acesteia.
Pentru a vă asigura că sunteți pe deplin protejat, consultați-vă cu medicul și verificați dacă dumneavoastră și familia sunteţi vaccinaţi conform Calendarului național de imunizare.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii ne contactați la tel. 022 574-674

Comments on 'Situația epidemiologică prin rujeolă în Republica Moldova' (0)

Comments are closed.