Situaţia epizootologică şi epidemiologică cu privire la rabie, în primele 6 luni ale anului 2018

Posted on 10/07/2018 in Comunicat de presă by admin

Datele monitorizării situaţiei epizootologice în semestrul întâi a.c. denotă o agravare semnificativă a acesteia în raport cu perioada similară a a.2017. Astfel, conform informaţiei Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, în această perioadă a avut loc o creştere de aproximativ 3 ori, atât a numărului de animale diagnosticate cu rabie (de la 12 până la 35), cât şi a numărului de teritorii administrative afectate (de la 7 până la 20 ). Cel mai frecvent, rabia a fost diagnosticată la animalele din raioanele Căușeni – 6 cazuri, Orhei – 4, Florești, Leova, Soroca, Telenești, Slobozia – câte 2 cazuri.  Rabia s-a depistat la 5 vulpi, 7 pisici, 9 bovine, 13 câini şi la o caprină.

        Accentuăm că boala tot mai frecvent este semnalată în rândul animalelor de casă, prezentând un pericol real pentru sănătatea stăpânilor acestora, membrilor familiilor, îndeosebi copiilor.

    Rabia este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animale la om), de origine virală. Boala provine de la animalele carnivore sălbatice şi domestice şi se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată (prin muşcături, zgârâieturi).

    Fiind eliminat cu saliva animalului turbat, virusul rabic pătrunde în organismul uman sau la alt animal prin plăgile create de muşcături. Multiplicarea abundentă are loc în creier, iar de acolo – pe cale nervoasă virusul ajunge în celulele glandei salivare ale mucoasei bucale.

    Perioada de incubaţie – timpul din momentul muşcăturii şi până la apariţia primelor semne de boală, variază între 3-8 săptămâni, însă poate fi şi mai mare.

    Boala începe cu senzaţii de dureri, prurit, furnicături în locul muşcăturii, dureri de cap, excitabilitate, insomnie, uneori tristeţe, lipsa poftei de mâncare, vărsături, halucinaţii, febră, frică de lumină.

    Perioada de manifestare a bolii se caracterizează prin excitare nervoasă, iar constricţia laringelui şi faringelui duce la hidrofobie (frică de apă), aerofobie.

Boala durează, în medie, 3-6 zile, iar moartea survine, fără excepţie, prin insuficienţă respiratorie, cardiorespiratorie.

        Reieșind din situația epizootologică creată, se impun măsuri ce ar contribui la diminuarea circulaţiei virusului rabiei în rândul populaţiei de animale și reducerea riscului de îmbolnăvire la oameni, inclusiv prin:

– organizarea şi realizarea periodică a activităților de micșorare a numărului excesiv de vulpi – sursa principală de răspândire a virusului rabic, de asemenea supravegherea câinilor, a pisicilor fără stăpân – ca surse intermediare de transmitere a infecţiei (imunizarea, adăpostirea, depistarea animalelor bolnave, etc);

– imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor;

– comunicarea riscului și promovarea măsurilor de prevenire a rabiei pentru:

  • evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă,
  • asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâşii forestiere, margini de păduri,
  • consultarea animalelor cu semne de boală de către specialistul veterinar,
  • realizarea pașilor necesari (spălării şi prelucrării rănii, etc.) în caz de mușcături provocate de orice categorie de animale,
  • adresarea precoce și obligatorie după asistenţă medicală şi urmarea strictă a tratamentului specific,
  • educarea copiilor privind comportamentul corect cu animalele de companie.

  Important de menționat că asistența antirabică în Republica Moldova este asigurată  de medicii chirurgi responsabili de această activitate. În dependenţă de categoria animalului ce a provocat leziunea şi localizarea acesteia, persoanelor li se acordă asistenţă  antirabică specifică. Tratamentul curativ-profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte cu strictețe regimul prescris de medic.

        Ţineţi minte, rabia poate fi doar prevenită, însă nu poate fi tratată!

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022-574 – 580

Comments on 'Situaţia epizootologică şi epidemiologică cu privire la rabie, în primele 6 luni ale anului 2018' (0)

Comments are closed.