Situația privind cazurile de rujeolă înregistrate în republică

Posted on 22/08/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă că situația epidemiologică privind rujeola este în continuă evoluţie.

Doar în perioada 01.08 – 22.08.2018 au fost înregistrate 105 cazuri confirmate şi alte 68 suspecte care sunt în proces de investigare. După teritorii administrative, cazurile suspecte și confirmate sunt raportate în raioanele Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cahul, Ungheni, Hânceşti şi Cantemir.

De la începutul înregistrării cazurilor acestui focar de rujeolă, specialiştii din domeniul sănătății publice, asistența medicală primară și spitalicească au întreprins măsurile necesare pentru identificarea sursei, investigarea cazurilor, izolarea bolnavilor, identificarea contacților și supravegherea medicală a acestora. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de promovare a sănătății privind creșterea conștientizării populației despre riscurile rujeolei și importanța vaccinării, au fost desfăşurate convorbiri cu liderii religioşi.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze alţi circa 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

ANSP atenţionează părinții că rujeola este o maladie foarte contagioasă și periculoasă, care se transmite de la om la om pe cale aerogenă.

În contextul celor menționate, îndemnăm părinții:

–   Să verifice dacă copilul său a fost vaccinat conform Calendarului de vaccinare.

–   Să răspundă apelului nostru și să-și vaccineze de urgență copiii nevaccinați.

–   Să evite colectivele de copii și să se adreseze la medic, în caz dacă au fost în contact cu surse de boală (persoană bolnavă).

–   Să fie vigilenți în cazul călătoriilor în țările unde sunt înregistrate cazuri de boală.

–   Să informeze școala sau grădinița referitor la statutul de imunizare al copilului său.

ANSP îndeamnă toată populația să se vaccineze cât mai urgent. Vaccinarea este metoda cea mai sigură şi mai eficientă de protejare a copiilor împotriva unor boli extrem de severe.

 Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Situația privind cazurile de rujeolă înregistrate în republică' (0)

Comments are closed.