Situație alarmantă privind răspândirea cazurilor de rujeolă pe teritoriul țării

Posted on 16/08/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică comunică repetat despre pericolul răspândirii rujeolei pe teritoriul țării. În luna august, situația epidemiologică s-a agravat pe seama cazurilor de rujeolă înregistrate în rândul copiilor care s-au aflat la odihnă în perioada 21.07-28.07.2018 în colectivitatea pentru copii şi adulţi din satul Morenii Noi, raionul Ungheni.

În prezent, au fost înregistrate 72 cazuri suspecte și confirmate, dintre care 27 de cazuri confirmate și alte 45 suspecte sunt legate de această sursă. Toți copii suspecți aflați în contact au fost examinați medical, internați după necesitate și se află sub supraveghere medicală continuă. După teritorii administrative, cazurile suspecte și confirmate sunt prezentate astfel: Ceadîr-Lunga – 57, Vulcăneşti – 5, Taraclia 5, Ungheni 4 și Nisporeni – 1. Din numărul total de cazuri, numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, celelalte persoane sunt nevaccinate. Pe durata desfășurării focarului de rujeolă, lucrătorii din domeniul sănătății publice, asistența medicală primară și spitalicească au întreprins măsurile necesare pentru identificarea sursei, investigarea cazurilor, izolarea bolnavilor, identificarea contacților și supravegherea medicală a acestora. De asemenea, au fost întreprinse măsuri de promovare a sănătății privind creșterea conștientizării populației despre riscurile rujeolei și importanța vaccinării.

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze circa 18 copii. Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții, însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Situația epidemică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine (Ucraina și România) unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 (până la 09.08.18) s-au înregistrat în total 14.924 bolnavi prin rujeolă, dintre care 59 s-au soldat cu deces. În Ucraina, pe parcursul anului curent, au fost înregistrați 28 889 bolnavi prin rujeolă, dintre care 13 bolnavi au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunile Lvov, Transcarpată, Ivano – Francovsc, Odesa, Vinița, Kiev. O morbiditate sporită prin rujeolă se atestă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia, Germania, Croația), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Republica Moldova, de la începutul anului până la data de 16 august 2018 au fost înregistrate 64 cazuri confirmate, alte 45 sunt suspecte și sunt sub investigarea de laborator. Cazurile au fost importate din Ucraina și România cu transmitere ulterioară în țară.

Informăm părinții că rujeola este o maladie foarte contagioasă și periculoasă, iar rata complicațiilor majore este de 30%.

În contextul celor menționate, încurajăm părinții:

–   Să verifice dacă copilul său a fost vaccinat conform Calendarului de vaccinare la medicul de familie.

–   Să răspundă apelului nostru și să-și vaccineze de urgență copiii nevaccinați.

–   Să evite colectivele de copii și să se adreseze la medic, în caz dacă au fost în contact cu surse de boală (persoană bolnavă).

–   Fiți vigilenți în cazul călătoriilor în țările vecine și în teritoriile țării sus-menționate

–   Să informeze școala sau grădinița referitor la statutul de imunizare a copilului său.

 

Îndemnăm toată populația să se vaccineze cât mai urgent posibil, doar împreună putem stopa această maladie infecțioasă destul de gravă.

 

Vaccinarea este singura metodă efectivă de a ne proteja împotriva rujeolei.

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Situație alarmantă privind răspândirea cazurilor de rujeolă pe teritoriul țării' (0)

Comments are closed.