Specialiști ai Direcției protecția sănătății publice din cadrul ANSP instruiţi în domeniul toxicologiei în Estonia

Posted on 12/10/2018 in Comunicat de presă by admin

În contextul Memorandumului de cooperare dintre Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova și Ministerul Sănătății și Protecției Sociale din Norvegia, una dintre priorităţi constituie finanțarea unui proiect pentru crearea Centrului de informare toxicologică în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Astfel, pentru a studia experiența altor țări din Uniunea Europeană, specialiștii ANSP au avut oportunitatea, cu suportul financiar al Institutului Național de Sănătatea Publică din Oslo, Norvegia, de a se familiariza cu activitatea Centrului de informare toxicologică din orașul Tallinn, Estonia. Instituţia este creată în cadrul Departamentului de Sănătate din orașul Tallinn,  unde activează lucrători medicali instruiți în domeniul toxicologiei în Finlanda.

Estonia 2În cadrul vizitei efectuate de specialiștii ANSP, în perioada 02.10.18 – 04.10.2018, au fost discutate următoarele subiecte:

  • Etapele şi istoricul creării Centrului de informare toxicologică în Estonia, provocările cu care s-au confruntat;
  • Activitățile, personalul și asigurarea calității funcționării Centrului de informare toxicologică;
  • Costurile, finanțarea și structura organizațională;
  • Procedura de monitorizare a datelor privind intoxicațiile acute neprofesionale exogene de etiologie chimică;
  • Procedura de raportare a datelor;
  • Măsurile de prevenire și de educație a populației;
  • Premisele și posibilitățile creării Centrului de informare toxicologică în Republica Moldova.

Totodată, a fost efectuată o vizită de lucru la Centrul de instruire a lucrătorilor medicali în caz de urgență în sănătatea publică. Colaboratorii Centrului de informare toxicologică instruiesc personalul medical spitalicesc și cel din echipele de urgențe pentru reacționare corectă și promptă în caz de intoxicație acută neprofesională exogenă de etiologie chimică (IANEEC).

Specialiștii Secției sănătatea ocupațională, siguranță chimică și toxicologie urmează să elaboreze un proiect pentru donatorii externi, în vederea solicitării suportului financiar în crearea bazei normative și fondarea Centrului de informare toxicologică în cadrul ANSP, elaborarea măsurilor de prevenire a intoxicațiilor acute neprofesionale exogene de etiologie chimică, inclusiv instruirea lucrătorilor medicali din asistența medicală primară și IMSP teritoriale în domeniul notificării, raportării și diagnosticării IANEEC.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii contactați la tel.: 022 574-678

Comments on 'Specialiști ai Direcției protecția sănătății publice din cadrul ANSP instruiţi în domeniul toxicologiei în Estonia' (0)

Comments are closed.