Specialiștii abilitați cu drept de control în sănătate publică continuă verificarea respectării măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19

Posted on 23/06/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) abilitați cu drept de control continuă să desfăşoare verificări privind implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19. Astfel, în perioada 17.06.2020-19.06.2020, de către CSP teritoriale din cadrul ANSP au fost supuse verificării 134 de unităţi pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice (frizerii, farmacii, instituţii medicale, persoane care practică comerţul cu ridicata şi amănuntul, activităţi de producere).

Ca urmare, s-a constatat că majoritatea agenților economici întreprind măsurile necesare de prevenire și control al infecției COVID-19. Totuşi, au fost depistate şi neconformități în activitatea unor agenți economici. Ca rezultat, au fost emise 12 Hotărâri de suspendare a activității și întocmite 4 Procese-verbale cu privire la contravenție pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Cele mai frecvente abateri au fost: acceptarea numărului mare de persoane în spații închise, triajul medical al angajaților la începutul zilei de muncă nu este efectuat, personalul activează în lipsa echipamentului de protecție, admiterea deservirii clienților în lipsa măștilor de protecție, portul incorect al măștilor.

Luând în considerare evoluția epidemiologică a infecției COVID-19, solicităm insistent tuturor agenților economici să respecte măsurile impuse de către autorități prin dispozițiile Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și Hotărîrile Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică.

În același timp, facem un apel repetat către populație să respecte recomandările autorităţilor care ar permite prevenirea răspândirii infecției COVID -19 și anume:

  1. Respectarea distanței fizice de cel puțin 1-1,5 metri;
  2. Spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluție pe bază de alcool;
  3. Respectarea etichetei tusei și strănutului;
  4. Evitarea atingerii ochilor, gurii și nasului cu mâinile murdare;
  5. Evitarea spațiilor aglomerate, îndeosebi pentru persoanele în etate, persoanele cu boli cronice, gravide și copiii sub 2 ani;
  6. Purtarea obligatorie și corectă a măștilor de protecție atunci când ne aflăm:
  • în transportul public de pasageri, inclusiv în transportul interurban și internațional:
  • în spațiile publice închise, unde se atestă un flux crescut de vizitatori/clienți (magazine, centre comerciale, poștă, bănci, frizerii, instituții publice, etc.);
  • în spațiile publice semiînchise sau deschise, unde nu sunt condiții de respectare a distanței fizice de 1m – 1,5 m.

Informăm că activitățile de control privind implementarea acestor măsuri de către persoanele fizice și juridice pasibile controlului de stat în domeniul sănătății publice continuă.

Comments on 'Specialiștii abilitați cu drept de control în sănătate publică continuă verificarea respectării măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19' (0)

Comments are closed.