Specialiștii ANSP instruiți în dezvoltarea corectă a proiectelor de promovare a sănătății și prevenirea bolilor la nivel de comunitate

Posted on 28/11/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada 21-29 noiembrie 2018, specialiștii CSP teritoriale, membri ai Consiliilor teritoriale de sănătate publică, în echipă cu reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele Cahul, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Ștefan Vodă, Orhei, Ungheni, Fălești, Edineț, Briceni, participă la 2 ateliere de lucru privind planificarea corectă a acțiunilor de promovare a sănătății la nivel de comunitate. Evenimentele sunt organizate de Proiectul ”Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Institutul Elvețian de Medicină Tropicală și de Sănătate Publică.

21-29 noiembrie 3Pentru a ajuta participanții să planifice corect acțiunile sale, doi experți  internaționali de la Institutul Elvețian de Medicină Tropicală și de Sănătate Publică, dr. Bernadette Peterhans și dr. Axel Hoffman, care au o vastă experiență în instruirea și oferirea de suport în elaborarea și implementarea proiectelor în domeniul promovării sănătății, le-au vorbit participanților despre ce este un proiect, cum să fie corect planificat, cum se stabilesc obiectivele, dar și rezultatele așteptate, cum sunt implicați partenerii cheie, cum se identifică problemele, cum se monitorizează și evaluează implementarea proiectului, cum se planifică resursele financiare și altele. În timpul prezentărilor, experții au subliniat importanța identificării corecte a problemei și a soluțiilor pentru aceasta, care va rezulta într-un proiect de succes. Adițional părții teoretice, participanții au fost implicați în diferite exerciții practice pentru a înțelege mai bine teoria prezentată și aplicarea acesteia în activitatea de zi cu zi.

Cu scopul de a încuraja elaborarea proiectelor, dar și a susține implementarea acestora, Proiectul ”Viață Sănătoasă” oferă posibilitatea Consiliilor teritoriale de sănătate publică să acceseze granturi în valoare de până la 85.000 lei. Propunerile privind acțiunile de promovare a sănătății și schimbare de comportament trebuie să se încadreze în obiectivele naționale stabilite, în același timp, să țină cont și de necesitățile comunității respective. Perioada limită de primire a proiectelor de promovare a sănătății este 31 decembrie 2018.

Proiectul ”Viață Sănătoasă” are ca scop îmbunătățirea sănătății și a bunăstării populației din Republica Moldova prin reducerea poverii bolilor netransmisibile, oferind suportul necesar Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova în implementarea reformei sănătății, în special privind Sănătatea Publică și Asistența Medicală Primară cu accent pe bolile netransmisibile. Obiectivele Proiectului sunt în concordanță cu scopurile stabilite de Strategia națională de sănătatea publică pentru anii 2014-2020 și Strategia națională de prevenire și control al bolilor netransmisibile pentru anii 2012-2020.

21-29 noiembrieÎn acest context, Proiectul oferă suportul necesar actorilor cheie antrenați în promovarea sănătății din cele 10 raioane pilot: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineți și Briceni, consolidând cunoștințele acestora în domeniul sănătății publice, facilitând, astfel, elaborarea profilurilor de sănătate raionale și identificarea factorilor care influențează sănătatea populației din comunitatea respectivă. În baza profilurilor de sănătate,  consiliile locale de sănătate publică urmează să dezvolte  planuri de acțiuni care va contribui la reducerea, fie chiar eliminarea factorilor de risc.

 

 

Comments on 'Specialiștii ANSP instruiți în dezvoltarea corectă a proiectelor de promovare a sănătății și prevenirea bolilor la nivel de comunitate' (0)

Comments are closed.