Specialiştii în sănătatea publică atenţionează populaţia privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci

Posted on 30/10/2019 in Comunicat de presă by massmedia

În ultimul timp, a sporit numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populaţiei din ţara noastră. În luna octombrie, curent, au fost înregistrate 11 cazuri, cu afectarea a 15 persoane, inclusiv 1 copil (numărul intoxicațiilor cu ciuperci este relativ acelaşi faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut).

De la începutul anului 2019, au fost înregistrate 55 de cazuri, cu afectarea a 63 de persoane, inclusiv 7 copii și un deces, la o persoană matură. Cazurile au fost înregistrate în mun. Chişinău, raioanele Telenești, Șoldănești şi Strășeni. 

Important de reţinut că intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar operativitatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot contribui la salvarea vieții bolnavului. Cu cât simptomele intoxicației apar mai rapid, cu atât starea bolnavului este mai gravă.

În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor pot apărea greață, vomă, diaree, transpiraţie excesivă. După 6 ore, bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore, pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

Atenție!

Din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală, copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci și îndeosebi a formelor grave şi a decesului, este important respectarea următoarelor reguli: 

  • Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune, nu le consumaţi, sau degustaţi, mai ales în formă crudă.
  • Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate.
  • Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile.
  • Nu implicaţi în procesul de colectare copiii.
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor.
  • Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare.
  • Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.
  • La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.
  • Este necesar să reţineţi că ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentaţie. 

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul.

Serviciu informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Specialiştii în sănătatea publică atenţionează populaţia privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci' (0)

Comments are closed.