Starea de urgență în sănătate publică, condiționată de infecția COVID – 19, se prelungește până la 15 aprilie 2021

Posted on 16/02/2021 in Comunicat de presă by massmedia

Conform Hotărârii nr.45 din 15 februarie 2021, a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) starea de urgenţă în sănătate publică se prelungește până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia.

Decizia este condiționată de situația epidemiologică nefavorabilă prin infecția COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, în săptămâna a 6 a.2021, numărul de cazuri a crescut cu 17.9%, comparativ cu săptămâna precedentă. În ultimele 14 zile, în 9 teritorii se atestă codul portocaliu de alertă epidemiologică (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), pe când  în celelalte 29 teritorii – codul roșu de alertă.

De asemenea, CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19. Astfel, activitatea centrelor comerciale din țară va fi sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie 2021. Din această zi, piețelor comerciale vor activa doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Rămâne a fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor. De asemenea, se interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în trafic municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4m2 de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului își vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de 8 ore, de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică.

La moment, se menține regimul actual de studii, dar CNESP va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul online de studii în instituțiile de învățământ.

Comments on 'Starea de urgență în sănătate publică, condiționată de infecția COVID – 19, se prelungește până la 15 aprilie 2021' (0)

Comments are closed.