”Stop cancerului de col uterin” – este sloganul celei de-a 11-a Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în perioada 22 – 28 ianuarie 2017

Posted on 21/01/2017 in Comunicat de presă by admin

Scopul evenimentului este creşterea gradului de conştientizare a publicului privind modalităţile de prevenire, depistare precoce şi tratament al cancerului de col uterin.

21.01.17

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Conform datelor statistice, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei, după cancerul mamar şi a constituit în anul 2015 – 4,8 cazuri la 100000 populaţie (a. 2014 – 4,9 cazuri). Incidenţa (nr. de cazuri noi depistate) prin cancer de col uterin a constituit în anul 2015 – 9,2 cazuri la 100000 populaţie (2014 – 8,4 cazuri).
La nivel global, acest tip de cancer se află pe locul 4, ca localizare neoplazică la genul feminin şi pe locul 2 la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. În fiecare an, circa 500 mii de femei se îmbolnăvesc şi peste 250 mii de femei decedează din această cauză. În regiunea Europeană aproximativ 60 mii de femei se îmbolnăvesc, şi peste 30 mii de femei mor din cauza cancerului de col.
Cancerul de col uterin este cauzat de Virusul Papiloma Uman (HPV). HPV se transmite prin contact sexual, iar cele mai multe persoane se infectează după debutul vieţii sexuale. Principalii factori de risc pentru persistenţa HPV şi dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:
– începutul precoce al vieţii sexuale;
– viaţa sexuală cu mulţi parteneri şi schimbarea frecventă a acestora;
– alte infecţii transmisibile sexual (ITS) concomitente;
– consumul de tutun;
– stările imunodeficitare;
– administrarea îndelungată a contraceptivelor orale cu doze înalte.

Majoritatea infecţiilor cu HPV nu se manifestă prin simptome clinice, totuşi în stările pre-canceroase avansate, care nu sunt tratate la timp – pot apărea unele simptome, precum:
• sângerări vaginale inter-menstruale, anormale, neregulate, după actul sexual;
• dureri de spate, picior sau pelviene;
• oboseală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare;
• disconfort vaginal;
• în stadiile mai avansate simptomele vor deveni mai severe.

Din aceste considerente, profilaxia primară a cancerului de col presupune acţiuni de promovarea a modului sănătos de viaţă, vaccinarea persoanelor sănătoase până la debutul vieţii sexuale. Profilaxia secundară a cancerului de col uterin presupune identificarea şi tratamentele precoce a stărilor pre-canceroase a colului uterin cu scopul de a preveni evoluţia ulterioară a acestora în cancer invaziv (screening-ul). Profilaxia terţiară reprezintă un tratament complex sau combinat, ce include intervenţia chirurgicală în asociere cu radio şi chimioterapia.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin include testarea pentru pre-cancer şi cancer în rândul femeilor care nu au nici un simptom şi se simt perfect sănătoase, iar în cazul detectării leziunilor pre-canceroase, acestea pot fi supuse tratamentului – evitând apariţia cancerului. Deoarece cancerul poate fi detectat prin screening într-un stadiu incipient, mai mare potenţial de vindecare are şi tratamentul, iar dintre tumorile maligne, anume acest tip de cancer poate fi cel mai eficient prevenit prin metoda de screening.
Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate şi mecanisme adecvate de supraveghere şi tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening poate reduce esenţial atât incidenţa, cât si mortalitatea de cancer de col uterin.
Important de conştientizat, că stadiile pre-canceroase de col uterin nu cauzează nici un simptom, iar relevant este ca acestea să fie depistate prin programele de screening, la care femeile să participe cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase, fiind posibil de a preveni până la 80% din cazuri.
Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei, care poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor. Chiar dacă vaccinarea reduce riscul de apariţie a cancerului de col uterin, administrarea ei nu elimină necesitatea screening-ului. Împreună, vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) de tipul 16 şi 18, şi screening-ul, reprezintă cea mai eficientă protecţie împotriva cancerului de col uterin.

Pentru ameliorarea indicatorilor de sănătate a femeilor, micşorarea poverii cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost adoptat Programul naţional de control al cancerului pentru anii 2016 – 2025, care prevede diferite acţiuni de prevenire, inclusiv şi prin implementarea unui program de screening populaţional şi înrolarea a circa 60% din populaţia eligibilă, precum şi creşterea ratei de depistare a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul CNSP
022574700
Pentru mai multă informaţie,
apelaţi la tel.: 022574 683; 022574655;

IMSP Institutul Oncologic
069271684 – Guţu Lilian
079481860 – Angela Stratulat

Comments on '”Stop cancerului de col uterin” – este sloganul celei de-a 11-a Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în perioada 22 – 28 ianuarie 2017' (0)

Comments are closed.