Stoparea răspândirii pandemiei COVID – 19: recomandări pentru slujitorii cultelor bisericești

Posted on 29/04/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Pandemia COVID – 19 a impus luarea măsurilor restrictive de către majoritatea țărilor din lume, inclusiv Republica Moldova pentru a stopa transmiterea infecției cum ar fi: instituirea stării de urgență, a regimului de carantină în unele localități cu un număr mare de cazuri de infecție, suspendarea activității instituțiilor de educație, evitarea locurilor aglomerate, restricții privind slujbele religioase, etc. Aceste măsuri s-au dovedit a fi efective, iar când situația epidemiologică se va stabiliza, vor fi relaxate treptat și măsurile restrictive.

Important de menționat că și după anularea stării de urgență, măsurile de prevenire a transmiterii infecției COVID – 19, cum ar fi: distanțarea socială, igiena mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, etc. vor  rămâne actuale.

Lăcașurile sfinte (bisericile, mănăstirile) sunt frecvent vizitate de un număr mare de oameni, inclusiv din grupurile vulnerabile la dezvoltarea complicațiilor în urma infecţiei COVID – 19 (persoanele în vârstă, persoanele ce suferă de boli cronice). În această ordine de idei, este foarte important să se respecte măsurile de precauție în aceste lăcașuri, inclusiv după ridicarea stării de urgență.

Pentru a reduce riscul de infectare și a proteja sănătatea enoriașilor și sănătatea proprie, slujitorii cultelor bisericești sunt îndemnați să respecte următoarele recomandări:

 • Comunicați cu enoriașii despre măsurile de prevenire și protejare a infecției COVID – 19;
 • Sfătuiți persoanele în vârstă și cele cu boli cronice să evite locurile aglomerate și să se roage de acasă;
 • Desfășurați slujbele religioase fără prezența enoriașilor;
 • Evitați prezența în biserică a personalului bisericesc mai mult de 5-10 persoane concomitent și asigurați să se respecte o distanță socială de cel puțin 1 m;
 • Dezinfectați toate suprafețele care sunt frecvent atinse;
 • Optați pentru amânarea după posibilitate, după expirarea situației de urgență a rânduielilor religioase legate de botez sau cununie;
 • Rânduielile religioase legate de înmormântări (nu doar cauzate de COVID-19) se vor desfășura cu un număr limitat de oameni (doar rudele apropiate), respectând:
 1. distanța socială de cel puțin 1 m,
 2. eticheta tusei și a strănutului,
 3. purtarea măștilor de protecție,
 4. spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor cu soluție ce conține alcool,
 5. abținerea de la organizarea meselor de pomenire, etc.
 • Comunicați enoriașilor despre măsurile principale de protejare a infecției COVID – 19, evitând discriminarea și stigmatizarea;
 • Informați-vă din surse oficiale despre COVID – 19, evitați informațiile false;

După anularea stării de urgență:

 • Desfășurați slujbele bisericești, asigurând o prezență minimă a enoriașilor în biserică cu respectarea distanței sociale, dacă acest lucru nu este posibil – desfășurați slujbele în aer liber;
 • Instalați la intrare/întrările în biserică, mănăstiri dozatoare cu soluție dezinfectantă pentru mâini;
 • Igienizați și dezinfectați suprafețele și lucrurile din interior frecvent atinse;
 • Spălați-vă des pe mâini cu apă săpun sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool;
 • Asigurați o prezență de cel mult 10 persoane la rânduielile legate de botez sau cununie, respectând măsurile de protecție.

Vă îndemnăm să fiți parteneri în comunicarea eficientă și corectă a populației pentru a reducere răspândirii infecției cu COVID – 19 și a proteja sănătatea.

Comments on 'Stoparea răspândirii pandemiei COVID – 19: recomandări pentru slujitorii cultelor bisericești' (0)

Comments are closed.