„Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” este genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei – 12 noiembrie 2017

Posted on 31/10/2017 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată pe 12 noiembrie curent, țintește să conștientizăm  pericolul ucigașului nr. 1 al copiilor sub 5 ani, care este PNEUMONIA. Să promovăm intervențiile de protejare, prevenire și tratament a pneumoniei, să evidențiem abordările și soluțiile necesare de întreprins, să generăm imperativ acțiuni de combatere a pneumoniei. Or ne aflăm tocmai într-o perioadă sezonieră propice apariției bolilor respiratorii.

Pneumonia, fiind o boală respiratorie obișnuită și cunoscută de populație, primează printre maladiile ucigașe a copiilor sub vârsta de 5 ani, cu toate că la nivel global decesele au mai scăzut în perioada 2000 – 2015, de la 1,7 mil. la cca. 920 mii. E totuși foarte  mult, într-un an pneumonia răpește vieți ale copiilor mai mult decât Zika, Ebola, malaria, tuberculoza și HIV SIDA luate împreună, mai vulnerabili fiind micuții din comunitățile sărace și rurale. Prin urmare este stringent necesar  a asigura un acces echitabil la îngrijiri de înaltă calitate, la diagnosticare și tratament pentru toți copiii. Indiferent de locul în care se nasc, ei merită să aibă acces la vaccinuri și medicamente ce le-ar salva viața.

În Republica Moldova incidența prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în a.2016 a constituit 751,3 cazuri la 1000 de copii născuți vii, față de 716,9 în 2015; mortalitatea, respectiv, 1,5 decese față de 1,4 decese la 1000  născuți vii.

Pneumonia poate fi provocată de diferiți agenți infecțioși – virusuri, bacterii, fungi. Printre aceștia predomină:

-Streptococcus pneumoniae – cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii;

-Haemophilus influenzae tip b (Hib) – a doua cauză cea mai frecventă de pneumonie bacteriană;

-Virusul sincițial respirator – cea mai frecventă cauză virală a pneumoniei;

-Pneumocystis jiroveci – una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei, responsabilă pentru cel puțin un sfert din decesele cauzate de pneumonie la sugarii infectați cu HIV.

Majoritatea copiilor sănătoși pot lupta cu infecția datorită sistemului imunitar, însă copiii la care acest sistem a fost compromis – slăbit de malnutriție sau subnutriție, în special la sugarii nealăptați exclusiv la sân, au un risc sporit pentru a dezvolta pneumonia.

Sporesc riscul de a contracta pneumonia și bolile preexistente la copii – infecțiile simptomatice ale virusului HIV, rujeola. Unii factori de mediu, precum poluarea aerului din interior, legată de gătit sau încălzire cu combustibili din biomasă (lemn sau bălegar); în casele aglomerate sau dacă părinții fumează, sporesc sensibilitatea copiilor  de a contracta pneumonie.

Ce se poate face pentru a preveni pneumonia? Tratarea pneumoniei nu numai că are o influență emoțională puternică asupra familiei, dar poate provoca, de asemenea, dificultăți financiare grave pentru familii și comunități, contribuind la ciclul sărăciei. Costurile de îmbolnăvire pot include facturile medicale, costurile nemedicale directe (transportul), pierderea zilelor de muncă etc.

În acest context devine esențială promovarea unui set întreg de practici pentru a evita pneumonia, în special pentru copiii fără acces sigur la îngrijire și tratament.

Printre cele mai importante măsuri și intervenții trebuie promovate: protecția prin alăptare exclusivă în primele 6 luni de viață; o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A; schimbările de comportament și educație – iminente mai ales pentru comunitățile cu poveri mari.

De ce alăptarea? Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar, care conform cercetărilor poate contribui la o reducere cu 23% a incidenței pneumoniei.

De ce nutriția? Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire, o durată mai mare a bolii și o șansă mai mare de a suferi și de alte boli, ce ar spori sensibilitatea de a contracta o pneumonie. Nutriția adecvată facilitează dezvoltarea unui sistem imunitar forte – funcțional pentru protejarea copiilor de pneumonie și de alte patologii.

De ce strategii bazate pe dovezi existente? Vaccinurile sunt cunoscute ca fiind una dintre cele mai bune investiții în domeniul sănătății publice. Prin eficiența acestora în prevenirea sau reducerea severității bolii, relevantă este și stăvilirea mortalității. Actualmente, copiii pot fi protejați împotriva pneumoniei cu vaccinuri contra  Streptococcus pneumoniae (pneumococ); Haemophilus influenzae tip b (Hib); Pertussis (tuse convulsivă); Rujeolei și Pneumococcus.

Un rol important în prevenirea pneumoniilor îl joacă și implementarea intervențiilor în domeniul apei, salubrității, igienei și reducerea poluării aerului din interior.

De ce prevenirea și tratamentul HIV. Cu un sistem imunitar compromis, copiii cu HIV au un risc mai mare de a face pneumonie. Profilaxia antiretrovirală în rândul femeilor însărcinate HIV-pozitive poate ajuta la prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil, iar numai eliminarea HIV la copii poate duce la o reducere cu 2%  a numărului total  al deceselor infantile.

Apa, sanitație și igienă. Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei, a diareii și altor boli.

Aerul curat. Reducerea poluării aerului scade riscul de apariție a pneumoniei severe la copii. Poluarea aerului în interior, care ucide aproximativ o jumătate de milion de copii sub 5 ani în fiecare an, poate proveni din multe surse diferite, inclusiv fumatul și arderea biocarburanților pentru gătit și pentru încălzirea locuinței.

Notă: OMS și UNICEF au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD). Controlul pneumoniei la copil necesită un pachet integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli, iar scopul Planului Global menționat prevede reducerea deceselor la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025.

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii, apelați la tel.: 022574683 032205835; 068889926

 

Comments on '„Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” este genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei – 12 noiembrie 2017' (0)

Comments are closed.