“Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” – genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei

Posted on 08/11/2018 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Pneumoniei este marcată în fiecare an, la 12 noiembrie, fiind dedicată eforturilor în abordarea principalelor cauze infecțioase de deces pentru copiii sub 5 ani, cu sloganul “Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor“. Acțiunile se desfășoară pe tot parcursul lunii noiembrie pentru a reflecta și amplifica activitățile partenerilor din întreaga lume şi a investițiilor în tratarea pneumoniei și ameliorarea sănătății micuților.

Scopul este de a crește gradul de conștientizare cu privire la pneumonie, unul dintre cei mai de temuţi ucigași infecțioși ai copiilor cu vârsta sub 5 ani în lume; de a promova intervenția pentru a proteja, preveni și trata pneumonia și evidenția abordările și soluțiile dovedite, care necesită resurse suplimentare și atenție sporită şi de a realiza acțiunile de combatere a pneumoniei.

În cadrul Zilei Mondiale a Pneumoniei se pune accent pe conjugarea eforturilor pentru acțiuni și investiții mai palpabile, atât social-economică, cât și în perfecționarea imunizărilor și fortificarea sistemelor de sănătate pentru a face față acestui flagel.

Pneumonia este o boală respiratorie obișnuită care, contractată de copiii de pretutindeni, în perioada anilor 2000 – 2015, a provocat de la 1,7 milioane la cca 920 mii decese anual la nivel global. Însă, în pofida dinamicii pozitive, pneumonia rămâne a fi un ucigaș lider de copii, în special pentru cei din comunitățile sărace și rurale – cele mai vulnerabile, fapt ce accentuează necesitatea îmbunătățirii accesului echitabil la îngrijiri de înaltă calitate, diagnosticare și tratament pentru toți copiii din lume.

În Republica Moldova, incidența generală a populației prin bolile aparatului respirator a constituit 5223,1 cazuri la 10 mii populație în 2017, față de 4496,2 în 2016, inclusiv 89,8 cazuri de pneumonie la 10 mii populație față de 85,6 în 2016. Printre copiii de vârsta 0-17 ani 11 luni și 29 zile, incidența prin pneumonii în anul 2017 a constituit 249,3 cazuri la 10 mii populație, față de 235,3 cazuri în 2016 (în cifre absolute, 16 915 față de 16 083). Mai grav însă că în anul 2017 din cauza pneumoniei au decedat 51 copii, față de 57 în 2016, dintre care la domiciliu 22 și respectiv, 28.

Este foarte important ca fiecare copil să aibă acces la vaccinuri și medicamente de salvare a vieții, iar prevenirea și tratarea pneumoniei este prevăzută în obiectivul de dezvoltare durabilă 3: Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți la toate vârstele și, în special, obiectivul 3.2 – A pune capăt deceselor, care pot fi prevenite la nou-născuți și copii sub 5 ani până în 2030, care nu ar putea fi realizat fără eforturi continue și resurse speciale direcționate pentru combaterea pneumoniei. OMS și UNICEF în acest sens au elaborat Planul Global de Acțiune Integrat pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei și Diareii (GAPPD), care prevede reducerea deceselor de pneumonie la mai puțin de 3 copii la 1000 de născuți vii până în 2025, însă pentru asigurarea unui control eficient al pneumoniei la copii este oportun un pachet mai integrat de intervenții pentru protejarea, prevenirea și tratarea acestei boli.

Rețineți! La un copil mic, pneumonia poate progresa destul de repede, iar unii copii nu ar putea beneficia de un diagnostic și tratament adecvat din varia motive: părinții și persoanele care îngrijesc copilul pot să nu recunoască simptomele bolii sau să nu se adreseze după asistență medicală; costurile tratamentului și distanța până la un centru de sănătate pot împiedica familiile să aibă acces la îngrijirea adecvată pentru un copil cu boală suspectată; familiile pot avea încredere în sistemul de sănătate, dar pot prefera să solicite sfatul altor persoane necalificate; furnizorii de servicii medicale pot diagnostica greșit un copil cu pneumonie și, prin urmare, nu inițiază sau nu reușesc să administreze un tratament adecvat.

Majoritatea copiilor sănătoși pot lupta împotriva infecției cu apărarea lor naturală, însă cei cu sistemele imunitare compromise au un risc sporit de a dezvolta pneumonia. Sistemul imunitar al copiilor poate fi afectat de malnutriție sau subnutriție (în special la sugari care nu sunt exclusiv alăptați); de boli preexistente – infecțiile simptomatice ale virusului HIV și rujeolei sau dacă trăiesc în medii nesănătoase. Pneumonia poate fi prevenită prin promovarea unui set de practici de sănătate: alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață, alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A, schimbările de comportament și educația părinților, vaccinarea obligatorie, asigurarea cu apă potabilă, salubrizare și igienă, inclusiv reducerea poluării aerului din interior.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on '“Stopați pneumonia: investiți în sănătatea copiilor” – genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei' (0)

Comments are closed.