Subdiviziunile teritoriale ale ANSP implicate activ în supravegherea, controlul și prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19)

Posted on 18/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

La 31 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept o urgență de sănătate publică la nivel internațional, care a început la sfârșitul lunii decembrie în China. Confirmarea primelor cazuri de COVID-19 în Regiunea Europeană a avut loc în Franța la 24 ianuarie 2020, iar actualmente epidemia a evoluat rapid, afectând practic, toate ţările, inclusiv Republica Moldova.

La nivel naţional, a fost înregistrat primul caz de infecţie cu COVID – 19 la 7 martie 2020.

La data de 18 martie, în țară au fost confirmate 30 de cazuri de infecţie, inclusiv 1 caz deces, fiind înregistrate atât cazuri de import, cât şi cu transmitere locală.

La 11 martie curent, la nivel mondial, OMS a declarat pandemie cu COVID-19, ceea ce impune implementarea diferitor acțiuni mai drastice de către toate țările afectate.

Parlamentul R.Moldova a aprobat la 17 martie, proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declararea stării de urgenţă, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie-15 mai 2020.

În acest context, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, ca instituție responsabilă în supravegherea și managementul urgențelor de sănătate publică și-a fortificat capacitățile și a inițiat încă din ianuarie acțiuni de supraveghere, monitorizare, comunicare privind infecția cu noul tip de Coronavirus (COVID-19).

De la finele lunii ianuarie în toate teritoriile au fost organizate ședințele Comisiilor Raionale Extraordinare de Sănătate Publică, a Comisiilor raionale pentru Situații Excepționale, a Consiliilor de Sănătate Publică, fiind abordată problema ce ține de răspândirea infecției cu COVID – 19 și măsurile necesare pentru a preveni extinderea. În acest scop, specialiștii CSP teritoriale au organizat seminare de instruire cu medicii de familie și cei din sectorul spitalicesc privind conduita corectă în caz de infecție, monitorizare pacienților, comunicare despre măsurile de protecție, etc. Asemenea acțiuni au avut loc în raioanele și municipiile din Republica Moldova.

De asemenea, au fost distribuite şi continuă să fie repartizate materiale informaționale despre prevenirea și reducerea riscului cu COVID – 19, elaborate și multiplicate la nivel național. Pe larg în acest scop sunt utilizate diverse căi de comunicare, cum ar fi: sursele mass-media, rețelele de socializare, mass-media locală, ecrane LED disponibile în instituţii, postere în locurile publice, etc.

Pentru a reduce riscul de răspândire a infecției, îndemnăm populația să respecte recomandările autorităților, să adopte comportamente preventive și sigure, cu respectarea regulilor de igienă, să se informeze din surse oficiale și să evite locurile publice aglomerate.

Respectați recomandările autorităților. STAȚI ACASĂ!

Fiți responsabili, fiți solidari – STAȚI ACASĂ!!!

Comments on 'Subdiviziunile teritoriale ale ANSP implicate activ în supravegherea, controlul și prevenirea infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19)' (0)

Comments are closed.