Succes remarcabil pentru Republica Moldova, țara a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene  

Posted on 28/07/2017 in Comunicat de presă by admin

 

La cea de-a șasea reuniune a Comisiei Europene de Verificare Regională pentru eliminarea rujeolei și rubeolei, din 15-17 iunie 2017, desfășurată în București, România, Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene.

Comisia Europeană de verificare regională pentru eliminarea rujeolei și rubeolei și Oficiul Regional al OMS pentru Europa, au apreciat înalt succesele obținute în cadrul Programului Național de Imunizări din Republica Moldova, considerat drept unul din cele mai puternice programe de imunizări din regiune.

Din 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS, Republica Moldova și alte 32 de state au statut de eliminare a rujeolei și rubeolei. Concomitent, vecinii Republicii Moldova, România și Ucraina sunt state endemice pentru rujeolă și rubeolă. România se confruntă cu una din cele mai mari epidemii de rujeolă din regiune, numărul total de bolnavi prin rujeolă până la data de 21 iulie 2017 constituind 8246, dintre care 32 au decedat.

La nivel global, rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor de vârstă mică, chiar dacă există un vaccin sigur și rentabil. În anul 2015 la nivel mondial rujeola a cauzat circa 134.200 de decese sau 367 de decese în fiecare zi, 15 decese în fiecare oră. Eliminarea rujeolei și a rubeolei este una dintre prioritățile Regiunii Europene OMS, notificată   în Planul pentru Imunizări European de Acțiune 2015-2020.

În Republica Moldova ultimele 2 cazuri de rujeolă au fost înregistrate în anul 2014, fiind importate din Federația Rusă. Ultimul caz de rubeolă a fost înregistrat în 2012. În perioada prevaccinală procesul epidemic al rujeolei a fost caracterizat printr-o morbiditate destul de impunătoare, aproximativ 1000 de cazuri la 100 mii populație.

În pofida reușitelor, acoperirea vaccinală scade. Astfel, dacă în 2006 acoperirea vaccinală cu vaccin împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) a fost de 97%, atunci în 2016, acoperirea vaccinală cu ROR a constituit 87%. Luând în considerație acoperirea vaccinală joasă și epidemia de rujeolă din România, Republica Moldova este supusă riscului de a importa cazuri de rujeolă cu răspândirea ei locală ulterioară.

Facem apel către părinți să-și vaccineze copiii, pe sine înșiși pentru a se proteja de complicațiile grave sau decese în urma suportării maladiilor ce pot fi prevenite prin vaccinări.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul CNSP

Tel.: 022 374 273

Pentru detalii suplimentare:

Tel.: 0 22 574 590

epid

Comments on 'Succes remarcabil pentru Republica Moldova, țara a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene  ' (0)

Comments are closed.