Suport informativ 26 iunie 2015 – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri

Posted on 01/05/2015 in Informații pentru profesioniști by admin

Începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu.

Droguri

Consumul şi traficul de droguri constituie la nivel mondial un fenomen dinamic, fiind puternic influenţat de o multitudine de factori de natură socială şi economică. Peste 200.000 de persoane mor anual din cauza drogurilor; dar drogurile nu afectează doar consumatorul, efectele negative se răsfrâng şi asupra familiei şi celor dragi.
Opioidele sunt categoria de substanţe asociată cu cele mai multe riscuri pentru sănătate. Consumul de opioide, mai ales de heroină, continuă să fie responsabil pentru cea mai mare rată de morbiditate şi mortalitate asociată consumului de droguri din Europa. Cele mai recente estimări indică existenţa a cca. 1,3 milioane de consumatori problematici de opioide în Europa sau cca. 0,4% din populaţia adultă cu vârste între 15 şi 64 de ani – cca. 1 la 250 de cetăţeni adulţi.
Internetul joacă un rol definitoriu în modul în care drogurile sunt vândute şi prezintă provocări specifice în ceea ce priveşte oferta de droguri clasice, dar şi noi.
Ultimul excerciţiu de monitorizare pe internet, realizat în anul 2013, a dus la identificarea a 651 de vânzători en-gros de substanţe noi cu efecte psihoactive către cetăţenii europeni. Numărul reţelelor ascunse – aşa numitele “darknets” – care vând droguri traficanţilor şi consumatorilor, este în creştere.
În Republica Moldova, conform datelor preliminare, furnizate de IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, la data de 1 iunie 2015 se aflau sub supraveghere medicală 10699 consumatori de droguri ceea ce constituie 300,8 cazuri la 100000 populaţie, în creştere faţă de anul 2014 (284,6 la 100000), inclusiv 57adolescenți până la 18 ani. În ultimii ani se atestă şi o creștere a consumului de droguri prin inhalare (canabisul), dar şi o tendință de sporire a consumului etnobotanicelor cu efecte halucinogene – destul de dificil de fi controlate și interzise pe piață.
Tulburările legate de consumul de droguri subminează relaţiile apropiate, distrug viaţa familială, inclusiv a copiilor, şi pot duce la ruinarea oportunităţilor de educaţie sau angajare. Impactul lor este resimţit la nivelul comunităţii şi în întreaga societate.
Tema pentru Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri din anul 2015 oferă un mesaj de speranţă: “Acțiune globală pentru comunități sănătoase fără droguri”, care ţine să consolideze rolul pe care îl joacă comunitățile în abordarea provocării drogurilor pentru societate și subliniază implicarea familiei, școlii și comunității. Scopul campaniei este de a mobiliza, sprijini și inspira populația să acționeze împotriva consumului de droguri.
Cei care suferă din cauza tulburărilor legate de consumul de droguri pot fi susținuţi prin tratament bazat pe dovezi ştiinţifice, și mulți dintre consumatorii care mor, mor din cauza supradozei, supradoză care poate fi prevenită. Copiii și tinerii trebuie, de asemenea, să fie educaţi cu privire la consecinţele asociate consumului de droguri.
Totodată, în acest context mesajul directorului executiv al UNODC subliniază trei aspecte:
1. Succesul susţinut împotriva drogurilor ilicite necesită o abordare echilibrată, cooperantă şi integrată, bazată pe convenţii care se adresează atât reducerii cererii de droguri, cât şi reducerii ofertei de droguri;
2. O abordare echilibrată include măsuri comprehensive, axate pe prevenire, tratament, reabilitare, protecţie socială şi coeziune;
3. Abordarea ştiinţifică este cheia. UNODC reduce distanţa dintre ştiinţă şi practică prin dezvoltarea dialogului între cei care elaborează politicile în domeniu şi comunitatea ştiinţifică.

Prevenirea consumului de droguri
1. Prevenirea în şcoală – creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber;
2. Prevenirea în familie – creşterea nivelului de sensibilizare şi responsabilizare a familiilor în vederea oferirii de modele pozitive copiilor cu privire la efectele consumului de droguri. Dezvoltarea rolului pro-activ al familiilor în viaţa copiilor în vederea formării abilităţilor pentru creşterea influenţei factorilor de protecţie;
3. Prevenirea în comunitate – reducerea influenţei factorilor de risc şi dezvoltarea influenţei factorilor de protecţie în cadrul grupurilor vulnerabile, corelat cu nevoile şi particularităţile acestora. Reducerea influenţei factorilor de risc şi dezvoltarea influenţei factorilor de protecţie la categoriile profesionale ce sunt predispuse consumului de droguri, corelat cu nivelul de responsabilitate socială şi particularităţile acestora. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber.

Specialiștii recomandă, că atunci când se suspectă consumul de substanțe la un adolescent, părinții trebuie să fie precauți în următoare situații:
• adolescentul acordă mai puțină atenție aspectului său exterior și devine mai neglijent;
• adolescentul are pofta de mâncare diminuată și scade inexplicabil în greutate;
• adolescentul își pierde interesul pentru școală, sport sau alte activități;
• are un nivel scăzut de performanță școlară;
• are noi prieteni pe care ezită să-i prezinte părinților;
• minte sau fură;
• adolescentul are o stare sau atitudine negativă, care tinde să se înrăutățească;
• adolescentul este dezinteresat de viitor.

Comments on 'Suport informativ 26 iunie 2015 – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului și Consumului Ilicit de Droguri' (0)

Comments are closed.