Suport informativ către desfășurarea Zilei Mondiale a văzului – 09 octombrie 2014

Posted on 07/10/2014 in Informații pentru profesioniști by admin
9 octombrie 2014 reprezintă Ziua Mondială a văzului, marcată în fiecare an în prima joi a lunii octombrie. Misiunea evenimentului organizat de Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii este de a atrage atenţia publicului larg privind implicaţiile orbirii şi ale deficienţelor de vedere, modalităţile prin care acestea pot fi prevenite, încurajarea autorităţilor naţionale abilitate să investească în programe de menţinere a sănătăţii acuităţii vizuale.

Layout 1Tema zilei Mondiale a Văzului din 2014 este „Gata cu orbirea care poate fi evitată!”. Ediţia din acest an este prima care beneficiază de Planul Global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru anii 2014-2019, iar obiectivul general este de a reduce cazurile de orbire, care ar putea fi evitate cu 25% pînă în 2019. În prezent se estimează că 80% din cazurile de orbire ar putea fi evitate, dacă deficienţele de vedere ar fi tratate adecvat şi la timp.

Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii identifică următoarele domenii de intervenţie, care sunt necesare pentru sănătatea universală a ochilor:

–         Colectarea de dovezi privind prevenirea orbirii;

–         Antrenarea mai multor profesionişti în domeniul sănătăţii vederii;

–         Furnizarea de servicii complete de îngrijire a ochilor şi integrarea lor în sistemele de sănătate existente;

–         Identificarea şi eliminarea obstacolelor sociale şi economice, în special pentru cei săraci şi marginalizaţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) indică faptul, că la nivel mondial există peste 285 de milioane de oameni cu deficienţe de vedere, dintre care 45 de milioane sunt complet orbi (majoritatea având mai mult de 50 de ani). La fiecare 5 secunde o persoană orbeşte definitiv. Un copil devine orb la fiecare minut. Se estimează că peste 7 milioane de oameni din întreaga lume devin orbi în fiecare an din cauza viciilor de refracţie necorectate la timp. La nivel global, viciile de refracţie necorectate reprezintă principala cauză de vedere slabă. Un simplu test de verificare a vederii şi purtarea ochelarilor de corecţie ar putea restabili capacităţile vizuale la cele mai multe dintre aceste persoane.

În Republica Moldova bolile ochiului si anexelor sale continuă să fie o problemă prioritară de sănătate publică în pofida faptului că incidenţa are o tendinţă uşoară de scădere de la 257,6 cazuri la 10000 locuitori în 2012 până la 248,2 la 10000 locuitori în 2013.

Conform datelor OMS aproape 18 milioane de oameni sunt orbi de cataractă, ceea ce condtituie circa jumătate din toate cazurile de orbire la nivel mondial, iar această boală rămâne principala cauza de orbire şi o cauză importantă de deficienţe de vedere, legată de principalul factor de risc nemodificabil precum este îmbătrânirea. Printre alţi factori de risc se evidenţiază trauma, uveita, diabetul zaharat, expunerea la lumina ultravioletă, şi fumatul. Copiii sunt uneori născuţi cu cataractă, în principal din cauza tulburărilor genetice. Femeile sunt la risc mai mare decât bărbaţii pentru a dezvolta cataracta şi sunt mai puţin susceptibile de a avea acces la servicii.

Proporţia de orbire din cauza cataractei dintre toate bolile de ochi variază de la 5% în ţările dezvoltate până la 50% şi mai mult în regiunile sărace.

Trachoma, una dintre cele mai vechi boli de ochi infecţioase, este cauza de orbire care poate fi prevenită. Infecţii repetate ale conjunctivei cu Chlamydia trachomatis poate duce la trichiasis, opacitatea corneei şi orbire.  Pierderea vederii sau orbirea duce la pierderea statutului social, stigmatizare şi recluziune din societate.

Femeile se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de pierdere a vederii, decât bărbaţii: doua treimi din persoanele oarbe din întreaga lume sunt de sex feminin. Îmbătrânirea populaţiei şi modificările stilului de viaţă vor determina apariţia unor anomalii cronice de orbire, aşa încât răspândirea retinopatiei diabetice, spre exemplu, este estimată să crească exponenţial. Fără o intervenţie majoră şi eficientă la nivel mondial, numărul estimat de persoane afectate de orbire va creşte în jurul anului 2020 până la 76 milioane.

Simptomele care indică la o problemă oculară sunt: ochii roşii, senzaţie de corp străin, durere, înţepături, sau mâncărimi la nivelul ochiului, hiperlăcrimare sau dimpotrivă, senzaţie de ochi uscat, sensibilitate la lumină (fotofobie), scăderea temporară sau permanentă a vederii a unuia sau ambilor ochi, vedere dublă, deviaţia unuia sau ambilor ochi (strabism), existenţa unei inflamaţii sau alergii la nivelul pleoapelor.

Factorii care afectează sănătatea ochilor:

1. Privitul îndelungat la monitorul computerului sau televizor – tulburările de vedere pot apărea în timpul sau după muncă la calculator: dureri de cap, senzaţie de corp străin, ochi uscat sau roşu, dureri de spate. În cazul apariţiei acestor simptome:

–          verificaţi vederea pentru a detecta orice afecţiune ascunsă,

–          faceţi pauze,

–          verificaţi iluminarea pe monitor sau în cameră,

–          restricţionaţi timpul pe care copilul dumneavoastră îl petrece în mod continuu la calculator. Copiii sunt foarte adaptabili, ei frecvent ignorând problemele care apar (de ex. pot juca jocuri video ore în şir, fără pauze).

2. Lumina – prea multă sau prea puţină lumină poate inhiba abilitatea de a vedea bine. Iluminarea proastă din încăpere, mai ales atunci când solicitaţi mult vederea de aproape poate duce la apariţia durerilor de cap în mijlocul sau la sfârşitul zilei.

3. Soarele – expunerea la raze ultraviolete este un factor de risc pentru apariţia cataractei şi a degenerescenţei maculare. Tulburările se pot instala brusc sau de-a lungul a câtorva ani. Este bine să evitaţi purtarea unor ochelari de soare de calitate îndoielnică şi alegeţi lentile cu un indice bun de absorbţie a razelor ultraviolete.

4. Căldura – mediile uscate sau vântul pot determina apariţia ochiului uscat. Principala funcţie a lacrimilor este de a umezi ochiul şi de a-l proteja de bacterii sau iritanţi din mediul exterior, cum ar fi praful. Poate apărea vederea în ceaţă, senzaţie de mâncărime, sensibilitate la lumină.

5. Fumatul – substanţele conţinute în fumul de ţigară pot duce la înroşirea şi iritarea ochilor. Studii mai recente au sugerat că fumătorii fac mai frecvent cataracta şi degenerescenţa maculară.

6. Alcoolul consumat în exces – prin deficitul de proteine şi vitamine B pe care îl generează poate duce la scăderea vederii prin afectarea nervului optic.

7. Praful, perii de animale, anumite cosmetice pot produce alergii oculare. Trebuie să depistaţi şi să eliminaţi alergenul respectiv şi să urmaţi tratamentul prescris de medic.

8. Lentilele de contact – manipularea cu lentilele de contact în condiţii neigienice pot determina apariţia unor conjunctivite. Controlul oftalmologic regulat este foarte important. Acesta ar trebui realizat o dată pe an dacă persoana a trecut de vârsta de 50 de ani, iar dacă persoana suferă de diabet zaharat sau apar primele simptome ale afecţiunilor oftalmologice,   medicul vă va recomanda investigaţii specifice.

Tensiunea arterială oculară va fi evaluată pentru a fi eliminată suspiciunea de glaucom. Periodic, se vor introduce în ochi substanţe medicamentoase care vor dilata retina pentru depistarea bolilor oculare specifice vârstei înaintate, hipertensiunii arteriale, diabetului, etc.

Sfaturi utile pentru prevenirea afecţiunilor de ochi şi de vedere:

– Purtaţi ochelari de soare pentru a va proteja ochii;

– Nu fumaţi;

– Limitaţi consumul de alcool;

– Menţineţi sub control tensiunea arterială şi colesterolul;

– Controlaţi-vă periodic glicemia dacă aveţi diabet zaharat;

– Consumaţi alimente bogate în antioxidanţi, cum ar fi legumele cu frunze verzi.

Comments on 'Suport informativ către desfășurarea Zilei Mondiale a văzului – 09 octombrie 2014' (0)

Comments are closed.