Suport informativ pentru organizarea şi desfăşurarea Zilei Naţionale fără alcool – 2 octombrie 2014

Posted on 01/10/2014 in Informații pentru profesioniști by admin
2 octombrie a devenit o tradiţie informală de a marca Ziua Naţională fără alcool având drept scop sensibilizarea publicului privind consecinţele grave asupra sănătăţii a consumului nociv de alcool.

La nivel mondial, anual din cauza consumului nociv de alcool decedează circa 3,3 mln de oameni, ce constituie 5,9% din totalul deceselor. Cele mai multe decese asociate consumului de alcool sunt atribuite leziunilor, cancerului, bolilor cardiovasculare şi cirozei hepatice.

alcoolConsumul nociv de alcool este un factor de risc principal a bolilor netransmisibile şi provocă peste 200 de dereglări şi stări morbide a organismului uman. Cu atât mai mult, ponderea consumului de alcool în totalitatea factorilor de risc, constituie aproximativ 20% şi îi revine locul întâi. Consumul de alcool cauzeaza deces şi invaliditate în vârsta aptă de muncă. În grupul de vârstă de 20 – 39 ani, aproximativ 25% din numărul total de decese sunt atribuite consumului de alcool.

Regiunea Europeană a OMS se caracterizează prin cel mai înalt nivel de consum a băuturilor alcoolice. Republica Moldova se află printre ţările cu unul din cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Conform datelor OMS din 2013, consumul per capita în litri de alcool pur în total constituie 16,2 litri per capita de alcool pur anual a persoanelor de la 15 ani.

Situaţia se agravează din cauza că consumul de alcool tot mai frecvent se practică în rândul copiilor şi persoanelor tinere, pe care-l iniţiază de la vârsta tot mai fragedă, şi femei. De remarcat, cu cât vârsta de iniţiere a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât devin mai devastatoare consecinţele viciului, fiind cu mult mai grave decât la persoanele mature.

Consumul alcoolului în cantităţi mari afectează sănătatea publică şi securitatea demografică a Republicii Moldova. Astfel, mortalitatea generală în Moldova este de circa două ori mai înaltă decât în ţările Europene din grupul A şi este în creştere continuă. Costurile totale ale societăţii legate de problema consumului de alcool sunt echivalente la 1-3% din produsul naţional brut, depăşind peste 2 mlrd. lei în 2013.

Factorii care contribuie sau favorizează consumul nociv de alcool:

–         Liberul acces;

–         Tradiţiile şi obiceiurile;

–         Supraproducerea alcoolului;

–         Legislaţia imperfectă;

–         Alcoolul necontrolat, inclusiv produs în condiţii casnice;

–         Multipli factori social-economici, psihologici, financiari, şomajul, stresul social etc.

Efectele consumului de alcool:

–         Alcoolul afectează aproape toate organele. Atunci când o persoană consumă alcool, acesta se amestecă direct în fluxul sanguin, care afectează în primul rând sistemul nervos central.

–         Consumul a 1-2 doze de alcool pe zi contribuie cu 5-7% la creşterea prevalenţei hipertensiunii arteriale.

–         La consumul cu regularitate a şase porţii convenţionale (60 gr alcool) pe zi de-a lungul întregii vieţi, şansa de a deceda din cauza alcoolului a unui om matur este de una la zece.

–         Consumul cronic şi nociv de alcool conduce la apariţia bolilor cardiovasculare, la adverse efecte cardiace, inclusiv boala ischemică, cardiomiopatiile, aritmiile cardiace şi accidentele vasculare cerebrale hemoragice.

–         Alcoolul este asociat cu diferite maladii hepatice, dar cele mai frecvent întâlnite sunt hepatitele alcoolice şi cirozele, probabilitatea de apariţie a cărora creşte în funcţie atât de durata, cât şi de cantitatea consumului de alcool.

–         Alcoolul este una din cauzele principale ale cancerului. Cercetătorii americani au descoperit că 4,5% dintre decesele prin cancer au fost puse pe seama băuturii.

–         Consumul de alcool de către conducătorii auto este cauza principală a accidentelor rutiere, care în majoritatea cazurilor se soldează cu decese.

Alcoolul micşorează şansele de a avea moştenitori. Conform unui studiu efectuat de savanţii de la Harvard dacă partenerii împart fie şi o sticlă de vin pe săptămână, şansele de a deveni părinţi se micşorează dramatic. O singura sticla de vin împărţită de cei doi săptămânal micşorează şansele ca femeia să rămână gravidă cu 26%. În cazul în care, totuşi devine gravidă, şansele de a naşte un copil viu sunt cu 24% mai mici decât daca nu ar consuma alcool. La femeile însărcinate care consumă alcool pe perioada gestaţiei alcoolul ingerat trece de bariera materno – fetală (zona unde are loc schimbul de substanţe între mamă şi făt, situată la nivelul placentei), astfel că acesta ajunge în sângele şi celulele fătului.

La gravidele consumătoare de alcool se înregistrează subdezvoltarea fătului, creşte riscul de naştere prematură, greutate mică la naştere şi dezvoltarea anomaliilor şi/sau invaliditate a nou născutului, daune dezvoltării creierului la făt care corelează cu tulburările posibilităţilor intelectuale, care se manifestă într-o vârstă infantilă mai mare etc. De asemenea, creste riscul de epilepsie ( consumul de alcool în timpul sarcinii, prezintă un risc de şase ori mai mare de a dezvolta epilepsie), riscă sa aibă cel puţin o criză de epilepsie în timpul vieţii şi riscul decesului la puţin timp după naştere.

Planificarea activităţilor de comunicare în cadrul

Zilei Naţională fără alcool 2014

(în contextul desfăşurării Campaniei naţionale de comunicare privind reducerea consumului nociv de alcool ”Cu mintea trează”)

SCOPUL: Creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra:

–         acţiunea consumului de alcool asupra sănătăţii,

–         măsurile de prevenire şi reducere a consumului nociv de alcool.

OBIECTIVE:

–         Creşterea gradului de conştientizare a populaţiei privind riscurile pentru sănătatea a consumului nociv de alcool.

–         Reducerea percepţiei populaţiei, precum că consumul de alcool nu poate fi dăunător.

–         Mobilizarea comunităţii pentru prevenirea consumului de alcool la tineri, femei şi la volan.

MESAJELE CHEIE:

–         Consumul de alcool cauzează probleme grave de sănătate

Probleme neurologice, inclusiv demenţă, accident vascular cerebral şi neuropatie. Probleme cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic, cardiomiopatie, fibrilaţie arterială şi hipertensiune arterială. Probleme psihice, inclusiv depresie, anxietate, suicid.

–         Alcoolul este mai toxic pentru femei

Genetic, femeile sintetizează o cantitate cu aproximativ 50 la sută mai mică de alcool şi, de aceea, băutura este mai toxică pentru ele decât pentru bărbaţi.

–         Dacă eşti însărcinată sau planifici să ramâi însărcinată, cea mai sănătoasă opţiune este să nu consumi alcool

Femeile ce consumă alcool în primele săptămâni de sarcină prezintă un risc de trei ori mai mare de a naşte prematur. Expunerea la alcool din stadiul embrional predispune la naşterea unor copii a căror greutate este cu mult sub una normală. Iindiferent de tipul de băutură alcoolică consumată de o femeie însărcinată, viitorul copil prezintă un risc crescut de a se naşte cu anomalii ale dezvoltării creierului, feţei, oaselor şi prezintă afecţiuni articulare – motiv pentru care aceşti copii încep să meargă destul de târziu. La astfel de copii ritmul de creştere pe parcursul vieţii este încetinit şi diferit de cel al unui copil normal.

–          Consumul de alcool în adolescenţă şi tinereţe are efecte negative pentru tot restul vieţii

Alcoolul supune adolescenţii unei ameninţări mortale cauzate de supradoze accidentale sau comporatment neadecvat. Alcoolul este raspunzator pentru 30% din accidentele mortale printre tineri. Mai mult de jumătate din decesele celor în vârsta de 15-19 ani sunt cele în care intervine alcoolul. Adolescenţii, spre deosebire de adulţi, sunt mult mai puţin capabili să facă faţă efectelor alcoolului şi astfel sunt supuşi riscului fără a realiza că îşi periclitează viaţa. Părinţii trebuie să fie un bun exemplu pentru copiii lor şi să le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de vârsta copiilor.

–         Alcoolul la volan – chiar şi un pahar contează

Conform statisticilor, una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere este conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

–         IMPORTANT: Nivel de consum a alcoolului fără risc nu există!

–         Gândeştete la viaţa ta – alcoolul distruge vieţi!

Comments on 'Suport informativ pentru organizarea şi desfăşurarea Zilei Naţionale fără alcool – 2 octombrie 2014' (0)

Comments are closed.