Suport informativ pentru organizarea Zilei Internațională a Îngrijirii Urechii cu genericul ”Asigurați o audiție inofensivă”!

Posted on 03/03/2015 in Informații pentru profesioniști by admin
La 3 martie 2015 este marcată Ziua Internațională a Îngrijirii Urechii cu genericul “Asigurați o audiție inofensivă”!, având scopul sensibilizarea opiniei publice privind pierderea auzului indusă de zgomotul în creștere în zonele de agrement.

Actualmente milioane de adolescenți si tineri sunt supuși riscului de a dezvolta pierderea auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale, cum ar fi smartphone, MP3 playere și expunerea la niveluri dăunătoare ale sunetului în locuri de divertisment zgomotoase, inclusiv cluburi de noapte, discoteci, baruri, pub-uri și la evenimente sportive. Modelul emergent de a asculta în mod regulat la volum mare și o durată lungă reprezintă o amenințare gravă asupra auzului. Audierea este o facultate prețioasă, care are un impact de dezvoltare educațională, profesională și socială. Tema din acest an încurajează persoane, părinți, profesori, medici, manageri pentru “a asigura o ascultare inofensivă”, și vi să amintească că, odată ce auzul este pierdut, acesta nu poate fi restabilit. Peste 5% din populația lumii suferă de pierderea auzului (328 de milioane de adulți și 32 de milioane de copii).

În Republica Moldova, conform datelor statistice incidenţa totală prin bolile urechii şi apofizei mastoide a constituit în 2013 – 89,4 (a. 2012 – 96,3) cazuri la 10 mii locuitori, inclusiv la copii de vârstă până la 17 ani – 160,4 cazuri la 10 mii locuitori (a.2012 –176,3).

O persoană care nu este în măsură să audă la fel de bine pe cineva cu auz normal – ascultarea pragului de 25dB în ambele urechi – se presupune că are o problemă legată de pierderea auzului. Pierderea auzului poate fi de gravitate ușoară, moderată, severă sau profundă. Ea poate afecta o ureche sau ambele urechi, și duce la dificultăți în vorbire, conversație sau ascultarea sunetelor puternice. Aproximativ o treime din persoanele cu vârstă de peste 65 de ani sunt afectate de pierderea auzului.

Zgomotul (cauză modernă a afectării urechii), infecţiile, bolile inflamatorii cronice ale urechii, tumorile şi intoxicaţiile, se numără printre cauzele principale care pot duce la scăderea auzului în diverse grade sau pierderea lui totală. Specialiştii afirmă că, în ultima perioadă, zgomotul este o cauză destul de des întâlnită care afectează auzul fie pentru câteva ore (ca urmare a unui concert de muzică rock) sau definitiv (cum se întâmplă în cazul persoanelor angajate permanent într-un mediu poluat sonor, cum sunt fabricile de confecţii, etc.).

Debutul scăderii de auz se manifestă prin:

 • dificultate în a auzi o conversație într-un mediu zgomotos;
 • tendința de a-i ruga pe ceilalți să repete ceea ce au spus;
 • setarea volumului televizorului mai mare decât normal;
 • dificultăți în a conversa la telefon.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat problemele şi invocat oportunitatea elaborării a o serie de planuri şi programe de integrare, prevenire şi gestionare privind pierderea auzului, în sistemul de asistenţă medicală primară în statele membre deoarece jumătate din toate cazurile de pierdere a auzului pot fi prevenite prin prevenție primară. Unele strategii simple de prevenire, propuse de OMS includ:

 • imunizarea copiilor împotriva bolilor transmisibile, inclusiv rujeolă, meningită, rubeolă si oreion;
 • imunizarea adolescentelor și femeilor de vârstă reproductivă împotriva rubeolei înainte de sarcină;
 • îmbunătățirea asistenței prenatale și perinatale, inclusiv promovarea condițiilor sigure la naștere;
 • evitarea consumului de substanțe ototoxice, cu excepția cazului monitorizat și prescris de către un medic specialist în domeniu;
 • evaluarea precoce a auzului, diagnosticul prompt și gestionarea adecvată, după caz, a copiilor cu factori de risc ridicat (cum ar fi cei cu antecedente familiale de surditate, cei născuți cu greutate mică la naștere, născuți cu asfixie, icter sau meningită);
 • reducerea expunerii (atât la locul de muncă cât şi de agrement) a zgomotelor puternice prin folosirea dispozitivelor personale de protecție, precum și dezvoltarea și punerea în aplicare a unei legislații corespunzătoare în domeniu.

Pentru evitarea problemelor, legate de afectarea sănătății urechi, este necesar de a informa populația privind modului corect de îngrijire a urechii:

 • Urechile trebuie curățate doar la exterior, ele având proprietatea de autocurățire, adică ceara produsă înăuntru este împinsă spre exterior de mișcările de mestecare și îngrijire pe care le facem.
 • Pentru sănătatea urechii este absolut interzisă introducerea oricărui obiect, de genul: bețișoare de urechi, scobitori sau ace de siguranță, inclusiv și degetele.
 • În mod normal – urechile nu curg. Dacă se observă eliminări din urechi este necesar de consultat medicul, deoarece poate fi prezentă o infecție, care netratată la timp devine cronică. Otita medie cronică este cea mai frecventă cauză de pierdere a auzului.

Importantă este şi evaluarea auzului la un medic specialist otorinolaringolog, care trebuie efectuată o dată la doi ani sau, când apare un simptom legat de sănătatea urechii, – de fiecare dată.

Comments on 'Suport informativ pentru organizarea Zilei Internațională a Îngrijirii Urechii cu genericul ”Asigurați o audiție inofensivă”!' (0)

Comments are closed.