Suport informativ pentru specialişti Către organizarea şi desfăşurarea Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 24-30 ianuarie 2016

Posted on 19/01/2016 in Informații pentru profesioniști by admin

A 10-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 24-30 ianuarie, 2016 Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit

10sapt-CancerÎn fiecare an, în ultima săptămână a lunii ianuarie, se celebrează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin care are ca scop informarea populației despre profilaxia și depistarea precoce a acestui tip de cancer. Săptămâna de informare este lansată la inițiativa Asociației  Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat din 2009. Această Campanie a fost lansată pentru a găsi soluții prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a trei grupuri țintă cu privire la cancerul de col uterin:

1. Populația generală: populația trebuie să conștientizeze care sunt beneficiile screening-ului cervical și ale vaccinului HPV pentru prevenirea cancerului de col.

2. Prestatorii serviciilor de sănătate: medicii, asistenții medicali și alți prestatori de servicii de sănătate trebuie să dețină informații actualizate cu privire la screening-ul cervical și vaccinul HPV, astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienților pentru ai încuraja să folosească serviciile respective.

3. Politicienii: liderii politici trebuie informați despre beneficiile screening-ului cervical și a vaccinului HPV, astfel încât să înțeleagă cât de important este să ofere prioritate acestor programe.

Pentru succesul oricărei campanii de sănătate, este esenţial ca oamenii să o poată distinge din multitudinea de informații care le solicită atenţia. În acest scop, a fost instituită broșa „Perla Înţelepciunii”, ca un simbol unic al Campaniei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pentru ca publicul să o poată identifica. Deja 1,5 milioane de broșe „Perla Înţelepciunii” au fost distribuite în toată Europa şi au devenit un element cheie al evenimentelor organizate în cadrul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

 10sapt-Cancer1Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în Republica Moldova.

La nivel global, cancerul de col uterin este a 3-a cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor, cu o incidență anuală de mai mult de 530.000 de cazuri noi și 275.000 de decese. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în țările cu venituri mici și medii în care nu există programe de prevenire a cancerului de col uterin. În Europa, anual, aproximativ 60.000 de femei dezvoltă cancer de col uterin și 30.000 de femei mor din această cauza. Țările din Europa de Est și Caucaz înregistrează rate semnificativ mai înalte de cancer de col uterin decât cele din Europa de Vest, iar acest lucru se datorează în primul rând screening-ului oportunist extins sau programelor de screening organizat la nivel național, disponibile în Europa de Vest.

În Republica Moldova, incidenţa prin cancer de col uterin a constituit în anul 2014 – 16,5 cazuri la 100000 populație (2013 – 16,3 cazuri). Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de decese prin cancer la femei după cancerul mamar şi a constituit în anul 2014 – 15,3 cazuri la 100000 populație (2013 – 10,7 cazuri).

Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. Cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cu impact dramatic atât pentru viaţa pacientelor cât şi a familiilor acestora. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală. Virusul este un virus comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat pe parcursul vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine.

În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin: fumatul; naşterile multiple; anumite boli care scad imunitatea, precum ar fi HIV. Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani.

În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă.

În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.

 

Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

* reducerea factorilor de risc și evitarea infectării cu HPV;
* imunizarea anti HPV;
* depistarea precoce a cancerului de col.

 

Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80 % din cazurile de cancer de col uterin. Dintre tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi cel mai eficient prevenit prin screening.

Obiectivul principal al screening-ului cancerului de col uterin este de a identifica femeile care au leziuni pre-invazive, astfel încât acestea să fie îndepărtate pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col uterin invaziv. Screening-ul de col uterin va depista, de asemenea, și forme de cancer asimptomatice, dar acestea vor fi depistate în stadii precoce, spre deosebire de cancerele identificate pe baza simptomelor clinice, astfel rezultatele tratamentului vor fi îmbunătățite, iar mortalitatea – redusă. Un program de screening bine organizat, la un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament, al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența cât si mortalitatea de cancer de col uterin.

Vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) este extrem de eficientă dacă este efectuată în perioada adolescenţei şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin pe viitor. Vaccinarea reduce riscul de apariție al cancerului de col uterin, însă nu elimină necesitatea efectuării regulate a screening-ului. Împreună, screening-ul si vaccinarea reprezintă cea mai eficienta protecție împotriva cancerului de col uterin.

Întru ameliorarea indicatorilor sănătății femeilor din Republica Moldova, prin reducerea poverii cancerului de col uterin, prin implementarea unui program de screening populațional al cancerului mamar şi de col uterin, şi înrolarea a 60% din toată populația eligibilă a țării, creşterea ratei de depistare a cancerului mamar şi a cancerului de col uterin, în stadii incipiente, a fost elaborat proiectul de politici publice „Îmbunătățirea măsurilor de prevenire şi depistare precoce a cancerului mamar şi de col uterin în Republica Moldova”.

Metodologia de organizare a Campaniei de comunicare și informare:

   * Obiectivele Campaniei de comunicare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin:

1. Creșterrea nivelului de informare și conștientizare a populației țintă privind factorii de risc pentru cancer.
2. Informarea privind măsurile principale și disponibile de prevenire a cancerului de col uterin.

* Sloganul Campaniei: Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!”

 

   * Mesajele principale de comunicare:

1. Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin măsuri simple, precum alimentația sănătoasă, activitate fizică sistematică, menținerea unei greutăți corporale în limitele normei.
2. Evitați fumatul, consumul nociv de alcool și limitați consumul de sare, zahăr și grăsimi.
3. Imunizarea este o metodă importantă de reducere riscului de cancer de col uterin.
4. Programul de screening a cancerului de col uterin poate preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.
5. Screening-ul se referă la folosirea unor teste simple pentru anumite grupuri de populație sănătoasă pentru a depista precoce a stările precanceroase a cancerului cervical.
6. Nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia sa fie atât de eficiente, precum ar impactul metodelor de prevenire al acestei boli.

Comments on 'Suport informativ pentru specialişti Către organizarea şi desfăşurarea Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 24-30 ianuarie 2016' (0)

Comments are closed.