Suport informativ pentru Ziua Mondială a Cancerului – 4 februarie 2015 cu genericul: ”Cancerul. Nu este mai presus de noi”

Posted on 31/01/2015 in Informații pentru profesioniști by admin
Un eveniment global, care se desfășoară în fiecare an pe 04 februarie este Ziua Mondială a cancerului, zi care unește populația din lume în lupta împotriva cancerului.

matinfcancerZiua Mondială a Cancerului 2015 cu sloganul „Cancerul. Nu este mai presus de noi”, va avea o abordare pozitivă și pro-activă în lupta împotriva cancerului, subliniind că există soluții pentru controlul cancerului și că acestea sunt la îndemâna noastră. Evenimentul are drept scop sensibilizarea publicului privind controlul cancerului, axându-se pe 4 domenii prioritare:

–         Alegeri sănătoase pentru viață

–         Promovarea depistării precoce

–         Realizarea tratamentului pentru toți

–         Maximizarea calității vieții

Cancerul reprezintă cauza majoră de deces în întreaga lume. Anual, mai mult de 12 milioane de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer, dintre care – 7,6 milioane se soldează cu decese.

În anul 2013 în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă – 8 441 de bolnavi primari (anul 2012 – 8204 bolnavi). Morbiditatea prin tumori maligne la 100.000 de locuitori în anul 2013 a constituit – 237,2 cazuri (anul 2012 – 230,5%ooo). Mortalitatea prin tumori maligne a constituit în anul 2013 -164,0 %ooo sau 5 835 decese (2012 – 161,1%ooo sau 5734). Prevalenţa a constituit în 2013 – 1 344,1 %ooo sau 47 604 bolnavi la evidenţă (anul 2012 –1 343,7%ooo sau 47 829 bolnavi la evidenţă).

În structura morbidităţii prin tumori maligne în Republica Moldova după localizări în anul 2013 pe primul loc se află cancerul colorectal cu 12,3% (anul 2012 – 12,2%). Pe locul doi se află cancerul glandei mamare cu 11,8% (anul 2012 – 10,6%). Pe locul trei se află cancerul pulmonar cu 10,5% (anul 2012 – 10,2%). Pe locul patru se află cancerul pielii cu 9,3% (anul 2012 – 10,1%). Pe locul cinci se află cancerul vezicii urinare cu 6,4% (anul 2012 – 3,0%).

La bărbați prevalează cancerul pulmonar cu – 16,1% (anul 2012 – 15,8%), cancerul colorectal – 13,0% (anul 2012 – 13,8%), cancerul prostatei cu – 9,6% (anul 2012 – 8,0%), cancerul pielii – 9,0% (anul 2012 – 9,7%). Dintre localizările de bază ale tumorilor maligne la femei, prevalează cancerul sânului cu – 21,8% (anul 2012 – 20,6%), cancerul colorectal – 11,3 % (anul 2012 – 11,4%), cancerul colului uterin –7,3% (anul 2012 – 7,5%).

Un rol deosebit de important în diagnosticul, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici revine depistării precoce (st.I-II) a tumorilor maligne. În anul 2013 acest indice a constituit – 34,3% faţă de anul 2012 – 37,5%, inclusiv: cancer gl. mamare – 63,2% (anul 2012 – 60,6%), cancerul colului uterin – 41,4% (anul 2012 – 51,6%), cancerul rectului – 41,4% (anul 2012 – 43,9%), cancerul colonului – 28,1% (anul 2012 – 33,8%) şi cancerul prostatei – 20,8% (anul 2012 – 24,3%).

Opțiuni de viață sănătoasă

c11Împuternicirea oamenilor să facă alegeri sănătoase și să reducă factorii de risc pentru cancer sunt esențiale pentru atingerea obiectivului global de reducere a deceselor premature datorate bolilor netransmisibile (BNT) cu 25% până în 2025 și atingerea obiectivelor Declarației Mondiale a Cancerului (DMC):

Obiectivul 1 – vor fi consolidate sistemele de sănătate pentru a asigura elaborarea programelor de control al cancerului, eficiente și cuprinzătoare;

Obiectivul 3 – se va reduce semnificativ consumul de tutun, excesul de greutate și obezitatea, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool, sedentarismul, precum și expunerea la alți factori de risc;

Obiectivul 4 – cancerul cauzat de infecții ca: virusul Papiloma Uman (HPV) și virusul hepatic B (VHB) vor fi acoperite de programele de vaccinare universale.

Nu este mai presus de noi pentru a răspunde provocării, dacă …

–           Guvernele vor conștientiza, că investind în prevenirea cancerului este mai ieftin decât consecințele.

–           Copii și adolescenți vor fi incluși în politicile și strategiile care promovează comportamente sănătoase.

–           Vaccinurile VHB și HPV vor fi parte a programelor naționale de imunizare pentru a preveni infecțiile și reduce pierderile umane și financiare cauzate de cancer.

–           În toate școlile și la locurile de muncă vor fi create condiții pentru alegeri sănătoase.

–           Persoanele fizice, familiile, profesioniștii din domeniul sănătății, factorii de decizie, politicienii vor conștientiza că, implementând strategiile potrivite, o treime din cazurile de cancer pot fi prevenite.

Detectarea timpurie

c12Asigurarea disponibilității și accesului la programe de depistare precoce a cancerului pot reduce semnificativ cancerul în toate țările. Obiectivele care trebuie atinse până în 2025 din DMC sunt:

Obiectivul 6 – vor fi îmbunătățite programele de screening și depistare precoce destinate populației și puse în aplicare universal, precum și optimizarea sensibilizării opiniei publice și profesioniștilor cu privire la semnele și simptomele de avertizare, importante pentru cancer.

Obiectivul 9 – va fi îmbunătățită, în mod semnificativ, educația și formarea continuă a profesioniștilor din domeniul sănătății privind controlul cancerului, în special în țările cu venituri mici și medii.

Nu este mai presus de noi pentru a răspunde provocării, dacă…

–  Conștientizarea este recunoscută drept un prim pas pentru depistarea cancerului în stadii precoce.

–  Abordarea și aplicarea unui program de depistare precoce, adaptat la resurse, tradiții culturale și practici, cu/şi prin flexibilitatea guvernelor pentru a extinde serviciile și creșterea resurselor.

–  Programele de screening sunt integrate în sistemele de sănătate.

–  Instruirea personalului medical este esențială pentru o strategie de succes privind depistarea precoce.

–  Programele de educație și formare profesională inovatoare pentru profesioniștii din domeniul sanitar privind controlul cancerului sunt dezvoltate și se bazează pe materialele existente, rețelele de formare profesională și ale infrastructurii.

Tratamentul pentru toți

c13Toți oamenii au dreptul la un tratament eficient și de calitate privind cancerul și de servicii în condiții egale. Obiectivele care trebuie atinse până în 2025 din DMC:

Obiectivul 1 – vor fi consolidate sistemele de sănătate pentru a asigura elaborarea programelor de control al cancerului – eficiente și cuprinzătoare.

Obiectivul 7 – va fi îmbunătățit accesul la diagnostic precis de cancer, tratament de calitate, reabilitare, de susținere și serviciilor de îngrijire paliativă, inclusiv disponibilitatea medicamentelor la prețuri accesibile.

Obiectivul 8 – controlul efectiv al durerii și suferinței, serviciile de gestionare vor fi disponibile universal.

Nu este mai presus de noi pentru a răspunde provocării, dacă …

–  Accesul la medicamente noi, patentate, efective stă la baza priorităților identificate în cadrul planificării Programului național de control al cancerului.

–  Radioterapia este o componentă de înaltă calitate pentru tratamentul cancerului. Poate vindeca cancerul utilizată aparte, sau în combinație cu chirurgia sau chimioterapia.

–  Guvernele iau măsuri specifice pentru a atinge obiectivul global de o disponibilitate de 80% la medicamentele accesibile și esențiale.

–  Promovarea accesului universal la sănătate este un angajament pentru asigurarea accesului la servicii de calitate, bazate pe necesitate și nu pe capacitatea de a plăti.

Calitatea vieții

c14Înțelegerea și răspunsul la impactul cancerului asupra sănătății emoționale, mentale și fizice va maximiza calitatea vieții pacienților, familiilor lor și a îngrijitorilor. Obiectivele DMC, care trebuie atinse până în 2025 sunt:

Obiectivul 5 – va fi redusă stigma asociată cu cancer, vor fi spulberate miturile dăunătoare și concepțiile greșite despre boală.

Obiectivul 7 – va fi îmbunătățit accesul la diagnostic precis de cancer, tratamentul de calitate, reabilitare, de susținere, și a serviciilor de îngrijire paliativă, inclusiv disponibilitatea la medicamente accesibile.

Obiectivul 8 – controlul efectiv al durerii și suferinței – serviciile de gestionare vor fi disponibile universal.

Nu este mai presus de noi pentru a răspunde provocării, dacă …

–  Efectele emoționale și mentale ale cancerului sunt luate în serios ca impact fizic.

–  Pacienții cu cancer sunt conștienți de simptomele legate de tratament și efectele secundare, astfel încât aceștia sunt mai informați în alegerile lor.

–  Centrate pe persoană, abordările multidisciplinare de îngrijire a cancerului sunt accesibile, ceea ce va îmbunătăți calitatea vieții pentru oamenii de toate vârstele care trăiesc cu cancer, familiile lor și îngrijitorii.

–  Guvernele pun în aplicare angajamentele globale de a asigura, că îngrijirile paliative sunt incluse în toate politicile și bugetele naționale de sănătate, precum și în planurile de învățământ pentru cadrele medicale.

–  Furnizorii de servicii medicale sunt dotați cu abilitățile și cunoștințele necesare pentru a asigura toți pacienții cu acces la ameliorarea durerii și îngrijiri paliative – adecvate și de calitate.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este o ocazie pentru noi toţi să luptăm împotriva cancerului, urmărind principalele direcţii: conştientizarea, prevenirea, depistarea, tratamentul. Riscul de cancer poate fi minimizat prin:

1. Abandonarea fumatului.

2. Menţinerea unei greutăți normale pe tot parcursul vieţii.

3. Urmând o alimentaţie sănătoasă bogată în fructe, legume, cu un conținut redus de sare, zahăr și grăsimi.

4. Mișcare în fiecare zi.

5. Limitarea expunerii la soare.

6. Participarea la programele de vaccinare contra infecției cu virusul hepatitei B și HPV (Virusul Papiloma Uman).

7. Adresarea la medic pentru depistarea precoce a cancerului.

Comments on 'Suport informativ pentru Ziua Mondială a Cancerului – 4 februarie 2015 cu genericul: ”Cancerul. Nu este mai presus de noi”' (0)

Comments are closed.