“Te privește! Privește pe fiecare!” – este genericul Zilei Mondiale de combatere a SIDA – Unu Decembrie 2016

Posted on 28/11/2016 in Comunicat de presă by admin

Unu Decembrie 2016 – Ziua Mondială de combatere SIDA se marchează cu genericul “Te privește! Privește pe fiecare!”, în cadrul campaniei mondiale “Pledez pentru prevenirea HIV” și sunt promovate activităţi de prevenire, testare, tratament şi îngrijiri a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, atitudine tolerantă față de persoanele seropozitive și alocarea investițiilor în prevenirea acestei infecții.Infecţia cu HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. Conform datelor UNAIDS, 78 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 35 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. 17 milioane au acces la terapie antiretrovirală, comparativ cu 7,5 milioane în 2010.
În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2015, au fost diagnosticate și înregistrate în total 10207 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 10 luni curente a fost confirmat diagnosticul infecţia cu HIV la 642 persoane (10 luni 2015 -632). Infecţia cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menţinându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile.
În scopul minimizării consecințelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu HIV, prin Hotărârea Guvernului Nr. 1164 din 22.10.2016 a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020 care se aliniază la strategia mondială 90-90-90 (identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul).
Ministerul Sănătăţii, instituţiile de sănătate în comun cu autorităţile publice şi societatea civilă, realizează activităţi de prevenire, educare, comunicare, tratament, îngrijiri şi suport.
În scopul identificării și diagnosticării precoce a infecţiei cu HIV este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituţiile medicale şi ONG.
Pentru populația cheie se implementează proiecte de reducere a riscurilor, inclusiv tratamentul de substituţie.
Persoanele care trăiesc cu HIV au acces la servicii de asistenţă medicală, socială și li se oferă tratament antiretroviral gratis.
Se realizează măsuri în diminuarea stigmei, discriminării şi asigurării confidenţialităţii în sectorul de sănătate.
Această campanie oferă oportunitate fiecărei persoane să se implice în prevenirea HIV prin amplasarea unei fotografii pe rețelele de socializare, care va conține cuvinte sau fraze scurte în prevenirea HIV, scrise /desenate pe mână.
Pentru a marca Ziua Mondială de combatere a SIDA – Unu Decembrie 2016 pot fi organizate, desfăşurate şi realizate: mesaje, publicaţii, întruniri cu organizaţiile reţelei societăţii civile active în domeniul HIV/SIDA/ITS; teleradio maratoane; cicluri de emisiuni tematice; clipuri video şi emisiuni teleradiofonice; diverse acţiuni în şcoli, licee, gimnazii; în colectivele şi căminele studenţeşti; concerte de binefacere; rally cu biciclete; donaţii persoanelor cu HIV/SIDA; concursurilor tematice de fotografii, de postere şi eseuri; „mese rotunde”; discoteci etc.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
apelaţi la tel.:022725274; 022574503

Comments on '“Te privește! Privește pe fiecare!” – este genericul Zilei Mondiale de combatere a SIDA – Unu Decembrie 2016' (0)

Comments are closed.