Îndemnul pentru Ziua Mondială a Sănătății din anul curent este ”Susțineți asistenții medicali și moașele!”

Posted on 06/04/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În acest an internațional al asistentelor și moașelor, Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2020 va reflecta rolul esențial al asistenților medicali și moașelor în furnizarea de îngrijiri medicale în întreaga lume. Este un prilej în plus de a accentua munca asistentelor și moașelor și de a reaminti societății și autorităților despre aportul lucrătorilor medicale cu studii medii pentru menținerea unei societăți sănătoase.

Asistenții și moașele joacă un rol esențial în furnizarea serviciilor de sănătate. Acestea sunt persoanele care își dedică viața îngrijirii mamelor și copiilor; acordarea serviciilor de imunizare pentru salvarea; îngrijirea persoanelor în vârstă, etc. Ei sunt adesea, primele și singurele persoane care oferă îngrijire în comunitățile lor. La nivel global, este necesar de încă 9 milioane de asistenți medicali și moașe pentru a atinge indicatorii de acoperire universală cu servicii de sănătate până în a.2030 (indicatorul de dezvoltare durabilă 3.8).

Ziua Mondială a Sănătății în anul 2020 este un prilej în plus să exprimăm recunoștința noastră celor peste 23 de mii de asistenți medicali, care activează în  Republica Moldova. Aceasta constituie aproape două treimi din totalul lucrătorilor medicali, ei având un aport considerabil în asistența medicală a populației. Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 5 mii de asistenți medicali, condiționat de procesele migraționale, cât de îmbătrânirea personalului medical. În jur de 17% din asistenții medicali și moașe sunt de vârstă pensionară, dar continuă să activeze, deoarece serviciile lor sunt solicitate de către instituțiile medicale și de către populație.

De asemenea, asistenții medicali și alți angajați din sistemul de sănătate se află în ”prima linie” în răspunsul global și național pentru combaterea COVID-19 pentru stoparea răspândirii pandemiei – oferind îngrijiri, tratament de înaltă calitate, susținere, comunicare, colectarea datelor, etc.

Fapte cheie la nivel global:

 • Asistenții medicali oferă o gamă largă de servicii esențiale la nivel de comunitate, inclusiv:
 • prevenirea, diagnosticul și tratamentul HIV, tuberculoză, malarie și alte boli transmisibile;
 • prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile;
 • servicii de sănătate sexuală și reproductivă, de planificare familială; îngrijire medicală mamei și copilului; imunizare, etc.;
 • servicii de îngrijire persoanelor în vârstă și cu nevoi speciale.
 • asistenții medicali și moașele joacă un rol esențial în grija oamenilor de pretutindeni, inclusiv în cele mai dificile situații umanitare, fragile și afectate de conflicte.
 • ca parte a unei echipe multidisciplinare de îngrijire a sănătății, asistenții medicali și moașele contribuie semnificativ la îndeplinirea angajamentelor asumate în Declarația de la Astana din 2018 privind asistența medicală primară, realizând îngrijirea centrată pe pacient în comunitate.
 • Asigurarea unui nivel înalt de servicii de sănătate pentru toți va depinde de faptul, dacă există un număr suficient de asistente și moașe bine instruite și susținute, care primesc un salariu decent și recunoștința echivalentă muncii depuse și serviciilor care le oferă.
 • La nivel global este un deficit de aproape 18 milioane de lucrători din domeniul sănătății pentru a atinge și a susține acoperirea universală cu servicii de sănătate până în 2030. Aproximativ jumătate din această deficiență – sunt asistenții medicali și moașe.
 • La nivel global, 70% din totalul forței de muncă în domeniul sănătății și social sunt femei. Asistenții și moașele reprezintă o mare parte din acestea.

Ce putem face pentru a susține asistenții medicali și moașele (populația, autoritățile, medicii și conducătorii instituțiilor medicale)? Apel la acțiune:

 1. Apreciați și mulțumiți asistenților medicali și moașelor pentru munca lor și ceea ce fac zi de zi pentru a ne menține sănătoși;
 2. Investiți în pregătirea și educația lor;
 3. Asigurați-le un loc de muncă adecvat și sigur și un salariu decent;
 4. Ascultați-le părerile lor și explorați-le ideile;
 5. Să fie implicați în luarea deciziilor!

 

Anul 2020 este o oportunitate unică de a susține eforturile sistemului de sănătate și de a demonstra un sprijin public și politic larg pentru toți lucrători din domeniul sănătății în contextul luptei comune împotriva pandemiei cauzată de infecția COVID – 19, pentru a face față deficitului de profesioniști în domeniul sănătății la nivel global.

Comments on 'Îndemnul pentru Ziua Mondială a Sănătății din anul curent este ”Susțineți asistenții medicali și moașele!”' (0)

Comments are closed.