Tema Zilei Mondiale a Diabetului, din 14 noiembrie 2019 -,,Familia și Diabetul”

Posted on 13/11/2018 in Comunicat de presă by admin

La iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) și cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua Mondială a Diabetului este marcată, anual la 14 noiembrie, de asociaţiile membre ale FID, furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, constituind un prilej pentru desfăşurarea unei ample campanii mondiale de informare despre această boală.

Cu prilejul evenimentului din acest an, organizatorii au optat pentru desfășurarea unei campanii pe o perioadă de 2 ani (2018-2019) cu scopul de a facilita o mai bună planificare, dezvoltare, promovare și participare la tema ,,Familia și Diabetul”. În   context, în perioada menționată FID își va axa acțiunile pe creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei și fortificarea rețelei de sprijin a celor afectați, promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educarea privind diabetul, deoarece lumea actuală se confruntă cu o epidemie de diabet zaharat fără precedent.

Datele FID arată că:

  • dacă în anul 2015, la nivel mondial, au existat 415 mil. de adulți cu diabet zaharat, sporind până la 425 mil. în anul 2017 – către 2045 numărul celor afectați ar putea ajunge la cca 629 mil.;
  • 77% dintre adulţii cu diabet zaharat trăiesc în ţările cu un nivel slab şi mediu de dezvoltare, cei mai mulţi dintre ei cu vârste între 40 şi 59 ani;
  • cca 179 milioane cazuri de diabet zaharat rămân a fi nediagnosticate;
  • din cauza diabetului, la fiecare 7 secunde moare un om;
  • 79 mii de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1 în anul 2013;
  • 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

Situație îngrijorătoare persistă și în Republica Moldova. În anul 2017 la evidență, cu diabet zaharat, au fost luate 104749 persoane, față de 96651 în 2016, dintre care 428 și respectiv, 397 copii, în creștere fiind atât prevalența, cât și incidența. Astfel, în anii 2015, 2016 și 2017 prevalența a constituit 254,3, 273,2 și respectiv, 295,1 cazuri de diabet la 10 mii locuitori și incidența de 29,2, 30,1 și 30,22 cazuri la 10 mii locuitori. Diabetul zaharat a curmat viața a 400 persoane în anul 2017,  față de 410 în 2016.

La nivel mondial, în prezent, trăiesc peste 425 milioane de persoane cu diabet zaharat – în majoritate cu diabet de tip 2 – formă de boală care practic ar putea fi prevenită prin activitate fizică regulată, dietă sănătoasă și echilibrată, promovarea și adoptarea unui mediu și mod sănătos de viață.  Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2, membrilor cărora trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul favorabil pentru a adopta  un stil de viață sănătos.

Mai grav de menționat este că, în prezent, o persoană din două care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, este nediagnosticată. Totodată, diagnosticul precoce și tratamentul fiind esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate în menținerea bunei sănătăți. Diabetul poate fi costisitor atât pentru individ, cât și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în monoterapie, pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii, iar astfel accesibilitatea la medicamentele esențiale pentru diabet devine problematică. Îmbunătățirea accesului la medicamente și îngrijire în diabet este are ca scop evitarea creșterii costurilor pentru individ și familie. O rezervă esențială în managementul bolii o constituie faptul că mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet, deşi suportul familial în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele care trăiesc cu diabet zaharat. Astfel, educația și sprijinul este important să devină accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii şi a îmbunătăți calitatea vieții.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii apelați: 022 574-683

Comments on 'Tema Zilei Mondiale a Diabetului, din 14 noiembrie 2019 -,,Familia și Diabetul”' (0)

Comments are closed.