„Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare” – genericul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale

Posted on 09/10/2018 in Comunicat de presă by admin

Planul de acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind sănătatea mintală pentru 2013-2020, constituie un angajament din partea statelor membre de a întreprinde acțiuni specifice pentru promovarea bunăstării mintale, prevenirea tulburărilor psihice, acordarea de îngrijiri, intensificarea redresării, promovarea drepturilor omului și reducerea mortalității, morbidității și invalidității persoanelor cu tulburări psihice, inclusiv adolescenți.

Semnificația Zilei Mondiale a Sănătății Mintale din 2018, marcată la 10 octombrie, este de a accentua importanța creării mai multor și mai bune servicii de îngrijiri pentru tineri, inclusiv de facilitare a depășirii problemelor cu care se confruntă prin factori cheie, precum măsuri de prevenire și intervenții timpurii; informații și servicii de asistență disponibile și accesibile. Sloganul „Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare” accentuează schimbările pozitive, sau negative cu care se confruntă tinerii în adolescență – instituția de învățământ, îndepărtarea de/sau părăsirea casei părintești, aplicarea la studii universitare, angajarea la un loc de muncă, care pentru unii sunt interesante, iar pentru alții sunt stresante, sentiment care, nefiind gestionat corect, duce la apariţia bolilor mintale. Exploatarea tehnologiilor online exercită presiuni suplimentare, la fel ca locul de trai în zone afectate de conflicte, dezastre naturale, epidemii și sporesc vulnerabilitatea tinerilor la stres și afecțiuni mintale.

Deşi jumătate din toate bolile mintale apar în jurul vârstei de 14 ani, în majoritate, ele nu sunt detectate și tratate la timp. Depresia este una din cauzele principale de boală și dizabilitate, iar sinuciderea este a treia cauză principală de deces a tinerilor la vârstele de 15-19 ani. Consumul abuziv de alcool și droguri ilicite induce comportamente riscante – sex neprotejat, conducerea periculoasă în trafic. Și tulburările de alimentație provoacă îngrijorare pentru că consecințele nerespectării condițiilor de sănătate mintală ale adolescenților se extind până la maturitate.

Promovarea sănătății și prevenirea bolilor mintale sunt esențiale pentru a ajuta adolescenții să se dezvolte și este relevantă conștientizarea oportunității suportului tinerilor pentru dezvoltarea rezistenței psihice față de provocările actuale, care pe termen scurt și lung vor aduce beneficii sănătății adolescenților, avantaje economice și sociale prin adulți tineri sănătoși, capabili să contribuie la ocuparea forței de muncă, formarea familiilor, comunităților și societății în ansamblu.

Prevenirea implică o mai bună înțelegere a construirii rezistenței mintale de la vârstă fragedă – prin facilitarea prevenirii stresului și a bolilor mintale prin conștientizarea și înțelegerea semnelor de avertizare timpurie și a simptomelor bolilor mintale. Astfel, părinții și profesorii îi vor ajuta să facă față provocărilor cotidiene la domiciliu și la școală; în școli și comunitate – li se va oferi suport psihosocial prin instituirea, îmbunătățirea sau extinderea formării lucrătorilor medicali pentru detectarea și gestionarea tulburărilor de sănătate mintală.

Implicarea sectoarelor social, de sănătate și de educație prin programe cuprinzătoare, integrate și bazate pe dovezi pentru sănătatea mintală a tinerilor, cu investiții guvernamentale pentru implementarea lor, devin esențiale prin acțiuni de sensibilizare a adolescenților și a adulților tineri cu privire la modalitățile de a se ocupa de sănătatea lor mintală și de a ajuta colegii, părinții și profesorii să știe să-și susțină prietenii, copiii și studenții.

Incidența prin tulburări mintale și de comportament la copiii cu vârsta 0-17 ani în republică a constituit 15,9 cazuri la 10 mii locuitori în 2017, față de 16,5 cazuri în 2016.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii apelați: 022 574-683

Comments on '„Tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare” – genericul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale' (0)

Comments are closed.