„Tutunul și sănătatea plămânilor” este tema acțiunilor de comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2019

Posted on 29/05/2019 in Comunicat de presă by admin

În fiecare an, la 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun (ZMFT) pentru a sensibiliza și accentua riscurile pentru sănătate și asociate consumului de tutun. În acest an, ZMFT se desfășoară cu tema Tutunul și sănătatea plămânilor, axată pe sporirea gradului de conștientizare privind impactul negativ pe care îl are tutunul asupra sănătății plămânilor: de la cancer – la bolile respiratorii cronice, promovarea politicilor eficiente de reducere a consumului de tutun sub orice formă și implicarea părților interesate din mai multe sectoare în controlul tutunului.

Tutunul este periculos sub orice formă de consum și toate produsele din tutun (țigări electronice, narghilea, tutunul care nu arde, etc.) afectează grav sănătatea plămânilor. La nivel global, tutunul este responsabil de circa 8 milioane de decese anual, inclusiv un milion de decese cauzate de expunerea la fumul de tutun (fumatul pasiv) și peste 1,8 milioane de decese, cauzate de cancer pulmonar. În fiecare 4 secunde moare un om din cauza consumului de tutun. Fumatul dublează riscul dezvoltării tuberculozei și crește numărul deceselor din cauza insuficienței respiratorii. Copiii expuși la fumul de tutun sunt mai predispuși să dezvolte astm bronhic și să sufere mai frecvent de accese severe de astm.

În Republica Moldova consumul tutunului, expunerea la fumul de tutun şi al produselor conexe sunt factorii principali de risc pentru cel puţin şase boli cronice devastatoare, cu o incidență globală în creștere lentă: bolile cardiace, cancerul (in deosebi cancerul pulmonar), bolile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive cronice, ateroscleroza. Anual, se înregistrează peste 4700 decese (cca. 12% din totalul deceselor), contribuind la sporul natural negativ a populației) din cauza bolilor cauzate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% din totalul cazurilor sunt decese premature, în vârsta aptă de muncă.

La copii expuși la toxinele fumului de tutun persistă frecvente probleme de creștere și funcție pulmonară redusă, fiind expuși riscului de a face astm bronhic, pneumonii, bronșite și infecții respiratorii inclusiv a căilor inferioare. La nivel global, cca 165 mii de copii mor înainte de vârsta de 5 ani din cauza infecțiilor căilor respiratorii inferioare, provocate de fumatul pasiv, iar cei care trăiesc până la maturitate suferă consecințele – infecțiile căilor respiratorii inferioare în copilărie cresc semnificativ riscul de a dezvolta BPOC la vârsta adultă.

Strategiile de suport a implementării măsurilor de reducere a cererii de tutun ale OMS au salvat milioane de oameni de la moarte prematură, cauzată de fumat, precum și sute de miliarde de dolari în ultimul deceniu. În conformitate cu CCCT a OMS, acestea prevăd implementarea acțiunilor cu privire la șase strategii (MPOWER) de control al tutunului. Măsurile MPOWER, elaborate în a.2008 au drept scop implementarea acțiunilor cu privire la șase strategii de control al tutunului, în conformitate cu CCCT a OMS, inclusiv:

  • Monitor. Monitorizarea politicilor de utilizare și prevenire a tutunului.
  • Protect. Protejarea oamenilor de fumul de tutun.
  • Offer. Oferirea suportului pentru a renunța la consumul de tutun.
  • Warning. Aplicarea avertismentelor de sănătate privind pericolele legate de consumul de tutun.
  • Enforce. Punerea în aplicare a interdicțiilor privind fumatul în spații publice, publicitatea, promovarea și sponsorizarea tutunului.
  • Rise. Majorarea impozitelor și taxelor la produsele din tutun.

Republica Moldova, ca țară – parte a CCCT, anual implementează acțiuni privind controlul tutunului, ce contribuie la realizarea prevederilor Legii nr.278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului, implementării prevederilor Convenţiei-cadru privind Controlul Tutunului(CCCT) a OMS și transpunerii Directivei 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor-membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe, inclusiv:

  • de la 01 ianuarie 2018 au intrat în vigoare prevederilor Regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate și etichetarea produselor din tutun, a tutunului destinat rulării în țigarete şi a produselor conexe și a Bibliotecii electronice de avertismente de sănătate combinate pentru plasare pe ambalajul unitar și pe ambalajul exterior al produselor din tutun, al tutunului destinat rulării în țigarete şi al produselor conexe, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 613 din la 01.08.2017;
  • în a.2018, de 2 ori au fost majorate prețurile de comercializare cu amănuntul a țigaretelor, atingând prețul de cel puțin 21 de lei pentru un pachet de țigarete cu filtru şi 14 lei pentru țigarete fără filtru. În 2019, prețul s-a majorat la cel puțin 25 de lei și 19 lei respectiv, ceea ce va contribui la reducerea accesabilității la produsele din tutun pentru unele categorii de populație, in special, a tinerilor;
  • în 2018, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a efectuat 1471 controale de stat a unităților de comercializare a produselor din tutun, în 623 din ele fiind depistate încălcări ce țin de: publicitate și promovarea produselor de tutun – 21,7 %, prezența în comercializare a produselor din tutun fără avertismente de sănătate combinate – 10,0%, fumatul în locuri publice închise – 9,5%. Însă cea mai înaltă cotă de încălcare a prevederilor legislației – de 58,7 % – a ținut de vânzarea către minori a produselor din tutun și a celor conexe.

Pentru a.2019 un obiectiv major este implementarea prevederilor alin.6, art.25 ”Prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun și produsele conexe” al Legii 278/2007 privind controlul tutunului, cu excluderea comercializării produselor din tutun și a produselor conexe în unitățile comerciale cu suprafață mai mică de 20m2 (chioșcuri, gherete), situate la o distanță mai mică de 200m de la instituțiile de educație și medico-sanitare.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022574580

 

 

Comments on '„Tutunul și sănătatea plămânilor” este tema acțiunilor de comunicare în cadrul Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2019' (0)

Comments are closed.