Un nou termen stabilit pentru starea de urgență în sănătate publică condiționată de infecția COVID – 19

Posted on 15/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Conform hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) nr. 30 din 11 septembrie, starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită pe tot teritoriul țării până la 30 septembrie a.c., decizie condiționată de numărul sporit de persoane depistate zilnic cu COVID – 19.

În acest context, până la 30 septembrie curent se menține în vigoare respectarea măsurilor generale de prevenire și reducere a riscului de transmitere a infecției COVID – 19:

 • asigurarea distanței fizice între oameni de minim 1 metru, cu excepția cazurilor în care, prin prevederi speciale, este stabilită o distanță mai mare și în cazul transportului de pasageri;
 • respectarea condițiilor pentru igienă sau dezinfecție a mâinilor și a suprafețelor frecvent atinse;
 • eticheta tusei și a strănutului;
 • purtarea măștilor de protecție în transportul de pasageri, în spații publice închise și în spații deschise, în cazul în care nu este posibilă respectarea distanței de cel puțin 1m;
 • respectarea strictă a regimului de autoizolare pentru persoanele cărora li s-a impus această măsură;
 • monitorizarea zilnică a stării de sănătate în scopul depistării semnelor de boală și aplicarea măsurilor precoce de profilaxie și tratament;
 • triajul și coordonarea fluxului de vizitatori în spațiile publice închise;
 • asigurarea angajaților cu mijloace de protecție individuală;
 • asigurarea populației cu soluții dezinfectante pentru mâini la intrare în spațiile închise și la locul de muncă;
 • dereticarea și dezinfectarea frecventă a suprafețelor la locul de muncă;
 • aerisirea/ventilarea permanentă a spațiilor închise.

 

De asemenea, pentru această perioadă rămân în vigoare și unele restricții stabilite anterior, inclusiv:

 • aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane;
 • aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă;
 • aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement;
 • activitatea cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 şi a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unităţii comerciale (ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).
 • desfăşurarea activităţilor cu prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte.

Totodată, CNESP a decis și asupra relaxării unor restricții stabilite anterior. Astfel, din 16 septembrie curent este admis:

 • organizarea şi desfăşurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, în unităţile de alimentaţie publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucţiunii privind prevenirea infecţiei COVID-19 la desfăşurarea evenimentelor festive în unităţile de alimentaţie publică;
 • organizarea întrunirilor/reunirilor în masă cu caracter unic și în grup cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a instrucțiunilor privind prevenirea infecției COVID – 19. Întrunirile nu pot fi organizate în incinta instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie.

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, nu vor completa Fişa epidemiologică şi nu vor fi obligaţi de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile. În cazul când punctul de pornire este situat într-o ţară clasificată ca zonă verde, iar în timpul călătoriei a fost tranzitată ţara clasificată ca zonă roşie, inclusiv tranzit aeroportuar, atunci persoana este considerată – venită din zona roşie și este obligată să completeze fişa epidemiologică și să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Totodată, a fost anulată restricția privind părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare de 14 zile.

Lista țărilor din zona roșie este actualizată la fiecare 2 săptămâni și este plasată pe paginile WEB a MSMPS și ANSP.

Cu referire la desfășurarea și organizarea în siguranță pentru sănătatea populației a procesului electoral, CNESP recomandă Comisiilor electorale de circumscripţie să coordoneze locul desfășurării scrutinului electoral cu Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică întru asigurarea respectării măsurilor de sănătate publică. Totodată, nu se recomandă organizarea secțiilor de vot în incinta instituțiilor preșcolare și amplasarea birourilor electorale în alte instituţii/edificii, decât instituţiile de învăţământ pentru a reduce riscul de răspândire a infecției COVID – 19.

De menționat, că din 1 septembrie a fost reluat procesul educaţional în toate instituţiile de învăţământ, în cazul dacă acestea corespund condiţiilor de desfăşurare a activităţii didactice conform prevederilor Instrucţiunii privind măsurile de protecţie aplicate în contextul prevenirii infecției COVID-19 și doar în baza deciziei fondatorului.

Hotărîrile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare și nerespectarea măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică şi pot servi temei pentru tragere la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

Comments on 'Un nou termen stabilit pentru starea de urgență în sănătate publică condiționată de infecția COVID – 19' (0)

Comments are closed.