Vaccinarea cu vaccinul ROR este unica metodă de prevenire a rujeolei

Posted on 31/07/2019 in Promovarea Sanatatii by admin

Rujeola poate fi eficient prevenită prin vaccinare. Trei doze de vaccin ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) sunt considerate suficiente pentru prevenirea acestor infecţii. Calendarul naţional de vaccinări în Republica Moldova prevede imunizarea gratuită contra acestor infecţii cu vaccin combinat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR): vaccinarea la vârsta de 12 luni,  revaccinare la vârsta 6-7 ani și ultima revaccinare la vârsta de 15 – 16 ani.

Vaccinările se efectuează fără plată, în cabinete de vaccinări din cadrul instituţiilor de asistență medicală primară. Părinţii și persoanele care urmează să fie imunizate sunt informate din  timp despre necesitatea imunizărilor, ziua în care vor fi imunizaţi, vaccinul utilizat, reacţiile postvaccinale posibile. Reacțiile minore care pot apărea după administrarea vaccinului ROR: durere locală, tumefacție, eritem, febră, iritabilitate sau erupții. În unele cazuri foarte rare, de ordin unul la un milion sau mai mult, pot apărea cazuri de reacții alergice severe sau anafilaxie. Însă în Republica Moldova, pe parcursul a mai multor ani, astfel de cazuri nu au fost înregistrate.

rorPersoanele supuse imunizării, sunt examinate preventiv de către medicul de familie, cu termometria corpului, precizarea datelor de anamneză (boli, suportarea  vaccinărilor anterioare, alergie la medicamente, produse alimentare etc.). Persoanele sănătoase nu au necesitate de o pregătire medicamentoasă înainte de vaccinare. Toţi copiii, adolescenții și adulții cu boli cronice, stări  alergice etc.,  înainte de imunizare sunt consultaţi de către medicii specialiști de profil. Vaccinările se aplică în termenele  stabilite de calendar. În cazuri necesare se iau în considerare numai contraindicațiile medicale indicate în instrucțiunile care însoțesc vaccinul respectiv. Vaccinul ROR nu trebuie administrat persoanelor cu istoric de reacții alergige sau anafilactice după ce au primit prima doză de vaccin sau reacții alergice severe la orice componentă a vaccinului (de exemplu, neomicină sau gelatină) sau cei care prezintă o stare de imunodeficienţă sau copiilor la care sistemul imun este slăbit din cauza tumorilor, a tratamentului cu imunodepresante sau după radioterapie.

Reiterăm că, în perioada 01.01–30.07.2019, în Republica Moldova situația epidemiologică privind rujeola este următoarea: au fost înregistrate 65 cazuri confirmate, dintre care 20 de import. În 2019 au fost afectate de rujeolă mun. Chișinău–35 cazuri, raioanele Drochia–18 cazuri, Ocnița–6 cazuri, Ialoveni – 2 cazuri, Briceni, Edineț, Ştefan Vodă și Glodeni –  câte un caz.

Pentru mai multe informații și detalii accesați compartimentul cu informații online dedicat vaccinării de pe pagina Agenției Naționale pentru Sănătate Publică: la adresa. https://old.ansp.md/index.php/vaccinarea/

 

Întrebări și răspusuri

Ce reprezintă rujeola?

Rujeola este o infecţie virală acută, extrem de contagioasă, care se transmite pe calea aerului. Rujeola reprezintă, la nivel global, una din cauzele principale de deces al copiilor. Boala decurge mai sever la copiii mici şi persoanele cu vârsta peste 20 ani.

Care este agentul patogen?

Agentul patogen al rujeolei este un virus care aparţine genului Morbillivirus, familia Paramyxoviridae.

Cum se transmite rujeola?

Rujeola se transmite prin secreţiile nazo-faringiene ale persoanelor infectate pe cale aeriană prin picături – ca rezultat al tusei sau strănutului. Virusul poate supravieţui în picăturile aeriene timp de cel mult 2 ore după ce persoana infectată a părăsit un spaţiu închis.

Bolnavul de rujeolă este contagios cu 1-2 zile înainte şi 5-10 zile după apariţia erupțiilor. Maladia se transmite rapid unde sugarii și copii sunt în contact , de exemplu în centrele de sănătate și școli.

Care sunt semnele şi simptomele rujeolei?

Primul semn al infecţiei este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Pe parcursul acestei perioade pacientul poate să prezinte rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), tuse, conjunctivită (inflamație a mucoasei pleoapelor), lăcrimare şi pete mici albe pe suprafaţa internă a obrajilor.

Peste 3-4 zile de la debutul bolii apar erupţii cutanate, de obicei în regiunea feţei şi gâtului. În următoarele 2-3 zile erupţiile se extind pe corp, apoi pe mâini şi picioare. Ele persistă 5-6 zile şi ulterior, dispar. Urmează o pigmentare şi descuamare a pielii.

La unii pacienţi, în special la copii, poate să apară pierderea poftei de mâncare şi scaunul lichid.

Care sunt complicaţiile rujeolei?

Copiii sub doi ani, care nu au fost vaccinaţi, sunt supuşi riscului cel mai mare de a se îmbolnăvi de rujeolă. Copiii mai mici de 5 ani şi adulţii prezintă un risc mai mare de complicaţii. Copiii mici infectaţi pot prezenta diaree cu deshidratarea organismului. La copii se poate dezvolta infecţia acută a urechii medii şi infecţii severe ale căilor respiratorii.

Cea mai frecventă cauză de deces în rujeolă este pneumonia. Aceasta se datorează suprimării sistemului imun al organismului de către virusul rujeolei. Pneumonia poate fi provocată nemijlocit de virus sau de o infecţie bacteriană secundară. Pneumonia reprezintă șase din zece decese asociate rujeolei. De asemenea, se poate dezvolta encefalita postinfecțioasă (1 la 1000-2000 de cazuri).

Decesul survenit în urma complicațiilor rujeolei este între 1 și 3 la 1000 de cazuri și cel mai des se întâlnește la copiii cu vârsta sub cinci ani și la cei care au sistemul imun afectat.

Care este tratamentul în rujeolă?

Nu există tratament specific. Poate fi necesar suportul nutritiv general şi tratamentul deshidratării cu soluţii pentru rehidratare orală. Se vor prescrie antibiotice numai în infecţiile acute ale urechii şi infecţiile severe ale sistemului respirator. Este important de a încuraja copilul cu rujeolă să mănânce şi să bea.

Copiii cu rujeolă trebuie izolaţi timp de cel puţin 5 zile după apariţia erupţiilor cutanate (în caz de pneumonie – 10 zile). Copiii cu subnutriţie vor fi izolaţi în staţionar pe toată durata bolii.

Cum poate fi prevenită rujeola?

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), fără plată, și se administrează în cabinetele de vaccinări din cadrul instituțiilor de asistență medicală primară. În scopul evitării acumulării persoanelor susceptibile, schema de vaccinare include 3 doze – la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Serviciul de informare și comunicare 022574580

Pentru informații suplimentare apelați la tel: 022574674: 022574590

Comments on 'Vaccinarea cu vaccinul ROR este unica metodă de prevenire a rujeolei' (0)

Comments are closed.