Vigilenţă maximă! A demarat sezonul de amplificare a măsurilor de prevenire a bolilor diareice acute și intoxicațiilor alimentare

Posted on 30/06/2016 in Comunicat de presă by admin

Perioada de vară, caracterizată prin temperaturi sporite a mediului care favorizează multiplicarea intensă a microorganismelor, este perioada în care are loc creșterea sezonieră a numărului cazurilor de boli diareice acute (BDA) precum: dizenteria, salmoneloza, esherihiozele, infecțiile de etiologie virală etc., dar și a unor maladii cu evoluție clinică gravă – holera, febra tifoidă, yersinioza etc.

Sursa de infecţie pentru unele BDA (antroponoze) poate fi doar omul bolnav sau purtătorul, însă pentru o bună parte din aceste boli drept surse de infecţie pot servi animalele, păsările şi rozătoarele.

Transmiterea agenților cauzali ai BDA se realizează prin intermediul alimentelor sau apei contaminate și pe cale habituală (contact direct sau indirect).

Perioada de incubație a bolii variază de la câteva ore până la 7 zile. Semnele clinice de bază sunt dureri abdominale, grețuri, vomă, diaree multiplă, febră.

În scopul asigurării supravegherii epidemiologice și evaluării riscurilor pentru sănătatea publică, Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice pe durata lunilor iunie-octombrie, anual, efectuează monitorizarea săptămânală a circulației agenților cauzali ai BDA în populație și în mediul ambiant pe tot teritoriul țării, cu implementarea măsurilor de rigoare. Rezultatele consolidate a monitorizării denotă că, situația epidemiologică la BDA în a.2016 este stabilă, fiind la un nivel comparabil cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Însă continuă să se înregistreze cazuri de boală asociate cu consumul produselor alimentare contaminate, deficienţele de igienă în instituţiile de educaţie şi instruire, la locul de muncă, în condiţii casnice (habituale). În primele 6 luni ale anului curent au fost înregistrate 10 izbucniri de BDA dintre care 7 izbucniri cu calea de transmitere alimentară şi 3 – habituală.

De menţionat, că în unele teritorii ale ţării în ultimele săptămâni s-au înregistrat condiţii climaterice instabile, cu ploi abundente urmate de inundații, care pot duce la contaminarea surselor de apă şi agravarea situaţiei epidemiologice prin BDA.

În consecinţă, şi în Ucraina (regiunea Odessa, or. Ismail) actualmente se atestă o izbucnire de BDA în masele populaţiei, cu afectarea a peste 600 persoane, cauzată de inundarea şi contaminarea surselor de apă potabilă, iar fluxul intens de turiști din Republica Moldova spre destinația respectivă creează premize reale de contractare a bolii în cazul nerespectării măsurilor de prevenire a acestor maladii.

În acest context, pentru evitarea îmbolnăvirii prin BDA, este important de cunoscut şi respectat următoarele reguli şi măsuri simple de precauţie:

*  evitați scăldatul şi pescuitul în bazinele acvatice neautorizate;

*  nu folosiţi pentru băut, spălatul pe mâini şi a veselei apa din bazinele acvatice deschise, fântâni neamenajate şi neautorizate în aceste scopuri;

*  procuraţi produse alimentare (peşte, fructe, legume etc.) de calitate garantată numai în locuri autorizate;

*  păstraţi, spălaţi minuţios şi pregătiţi produsele alimentare în condiţii igienice şi tehnologice adecvate;

*  folosiţi apă pentru băut numai din surse sigure sau în lipsa lor, doar apă fiartă sau îmbuteliată;

*  respectaţi cu stricteţe regulile de igienă generală şi personală.

 

Rețineţi! La apariţia primelor semne de boală este necesar să solicitați imediat asistenţă medicală, iar în cazuri grave chemaţi ambulanţa. Nici într-un caz nu administraţi autotratamentul.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multă informaţie
apelaţi la tel.: 022574702; 022574503

Comments on 'Vigilenţă maximă! A demarat sezonul de amplificare a măsurilor de prevenire a bolilor diareice acute și intoxicațiilor alimentare' (0)

Comments are closed.