MSMPS îndeamnă populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou

Posted on 24/02/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, convocată la Guvern, ministrul MSMPS, Viorica Dumbrăveanu, a îndemnat populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou, sau infecțiile respiratorii acute, să fie cooperantă la punctele de trecere a frontierei și să anunțe Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) în cazul în care prezintă simptome precum: tuse, febră, rinoree, dificultăți de respirație.

Şeful Oficiului Naţional al BRE al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova, Igor Pokanevych, a îndemnat autoritățile să se pregătească pentru apariția cazurilor de infectare și gestionarea cu calm a situației. De asemenea, Igor Pokanevych, a menţionat măsurile întreprinse de autoritățile din Italia pentru a preveni răspândirea epidemiei în afara regiunilor și a accentuat aplicarea măsurilor de izolare a localităților unde sunt identificate cazuri de infectare.

Prim-ministrul Ion Chicu a accentuat importanța informării corecte a populației privind  respectarea măsurilor de prevenire și a îndemnat cetățenii care se află pe teritoriul Italiei să respecte recomandările autorităților italiene. Prim-ministrul a făcut apel către mass-media și societate la responsabilitate maximă și pentru a excluse speculațiile politice la acest subiect, deoarece în prim plan este sănătatea oamenilor.

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a mulţumit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru suportul şi susţinerea acordată. Totodată, directorul ANSP a făcut apel către reprezentanţii mass-media să dea dovadă de profesionalism în transmiterea corectă a mesajelor către cetăţeni, cu reflectarea situaţiei reale, fără a crea panică în rândul populaţiei.

La punctele de trecere a frontierei persoanele sunt verificate minuțios, iar în cazul în care prezintă simptome, sunt izolate în camere special amenajate și anunțată de urgență Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost instalat un termoscaner, unde fiecare călător este supus termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare. Instituțiile medico-sanitare publice dispun de stocul de medicamente și echipament medical necesar, iar Laboratorul ANSP a recepționat 480 de teste pentru detecția virusului COVID-19 și 192 de teste de precizare și confimare a rezultatului.

În rezultatul ședinței, membrii Comisiei au constatat gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID-19, existând risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică. În acest context, toate autoritățile naționale responsabile vor  realiza măsurile de prevenire și control conform atribuțiilor specifice în conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internațional prin: depistarea activă a cazurilor suspecte de boală și asigurarea schimbului zilnic de informații cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică despre persoanele suspecte cu infecția COVID-19, identificate în punctele de trecere a frontierei.

 

 

Comments on 'MSMPS îndeamnă populația să manifeste maximă responsabilitate și să respecte toate măsurile de igienă și precauție pentru a preveni îmbolnăvirea cu Coronavirus de tip nou' (0)

Comments are closed.