Vizita de lucru a delegației din Uzbekistan privind experiența Moldovei în implementarea vaccinului împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman

Posted on 08/08/2019 in Comunicat de presă by admin

În perioada 5–8 august, 2019, Agenția Națională pentru Sănătate Publică găzduiește vizita de lucru a delegației din Republica Uzbekistan privind experiența Republicii Moldova în implementarea vaccinului împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman (HPV). Delegația Republcii Uzbekistan este alcătuită din 12 specialiști din domeniul sănătății, și anume reprezentanți ai: Ministerului Sănătății, Centrului Republican de Supraveghere Sanitaro-Epidemiologic, Biroului de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și medici ginecologi.

Vizita are scopul de familiarizare cu succesele și provocările în implemntarea vaccinului anti HPV în Republica Moldova, în contextul introducerii acestui vaccin din noiembrie 2019 în Programul Național de Imunizări al Republicii Uzbekistan.

În perioada menționată, sunt vizitate mai multe instituții: Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Depozitul național de vaccinuri, Centrul de Sănătate Publică municipal Chișinău, Asociația Medicală Teritorială Buiucani, Centrul de Sănătate Publică Orhei, IMSP Centrul de Sănatate Nr.1 din Orhei, IMSP Centrul de Sănătate Ivancea și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Menționăm că din luna decembrie 2017, în Republica Moldova a fost implementat vaccinul împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman (HPV) pentru fetele cu vârsta de 10 ani. Vaccinarea se face gratuit cu vaccinul anti HPV în cadrul cabinetelor de vaccinare la medicul de familie. Pentru o protecție de lungă durată, imunizarea se face cu două doze la un interval minim de 6 luni.

Vaccinul utilizat, „Gardasil tetravalent” are o eficiență demonstrată foarte înaltă de aproximativ 97-100%. Acesta previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 și 18 care determină peste 70% din cazurile de cancer de col uterin și tulpinile 6 și 11 care provoacă 90% din verucile genitale.

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova, fiind una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere, în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. Practic, în țară zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare 2-3 zile una decedeză din această cauză. În Republica Moldova, cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Acest fenomen are impact specific negativ asupra vieţii reproductive a femeilor, precum şi asupra condiţiilor sociale şi economice. Vaccinarea anti HPV reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin și infecțiilor provocate de Papilomavirusul Uman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'Vizita de lucru a delegației din Uzbekistan privind experiența Moldovei în implementarea vaccinului împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman' (0)

Comments are closed.