Ziua europeană de combatere a obezității marcată la 18 mai 2019

Posted on 17/05/2019 in Comunicat de presă by admin

Ziua europeană de prevenire a obezității se desfășoară anual, pentru a atrage atenția asupra acestei epidemii, aplicării unei mai bune prevenții și tratamente adecvate. În acest an, evenimentul este marcat cu sloganul „Combatem obezitatea împreună”, cu scopul conștientizării oportunității unei acțiuni comune la nivel european și național pentru a îmbunătăți prevenirea, tratamentul și îngrijirea obezității, sprijinind persoanele supraponderale.

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI, prin triplarea prevalenței în multe țări din regiunea europeană a OMS din anii 1980; sporirea în continuare a ratei afectaților, în special, în rândul copiilor; provocarea dizabilităților fizice și problemelor psihologice; dezvoltarea bolilor netransmisibile – cardiovasculare, cancer și diabetul; implicarea de la 2 la 8% din costurile de sănătate și 10-13% din decese.

Studiul STEPS ( 2013) arată că, în Republica Moldova, supraponderali sau obezi erau cca 50% dintre adulți; dintre aceştia 15% – obezi (16,3% în mediul urban și 14,7% în mediul rural, 17,1% printre femei și 13,3% printre bărbați); obezitatea sporește proporțional vârstei – de la 1% în grupul 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descrește; în general, consumul de fructe și legume este scăzut – 66,6 % din populația generală consumă mai puțin de 5 porții de fructe și legume pe zi, determinând un risc crescut pentru BNT; stilul sedentar de viață este aplicat de 59,2% din populația cu vârsta de 15 ani și peste, femeile practică mai rar activități fizice bărbații.

OMS susţine că, în cazul în care nu vor fi luate măsuri eficiente pentru prevenire și tratament, către anul 2025 mai mult de 50% din populația lumii va fi obeză.

Supraponderabilitatea și obezitatea constituie acumulări anormale sau excesive de grăsimi, iar indicele de masă corporală (IMC – raportul greutății în kg la pătratul înălțimii în metri (kg / m2) se utilizează pentru clasificarea excesului de greutate și a obezității la adulți. Conform OMS – IMC mai mare sau egal cu 25 este supraponderabilitate, iar IMC mai mare sau egal cu 30 este obezitate. Majorarea timpului petrecut la TV, computer, lipsa activității fizice și ingestia alimentelor bogate în grăsimi, zahăr și sare reprezintă cele mai frecvente cauze de creștere a numărului de oameni cu obezitate.

Excesul de greutate și obezitatea, precum și consecințele nefaste pentru sănătate pot fi prevenite. La nivel individual, evitați sau limitați aportul de energie din totalul grăsimilor și zaharuri; sporiți consumul de fructe, legums și cereale integrale; sistematic practicați activități fizice (60 minute pe zi pentru copii și 150 minute pe săptămână pentru adulți); reduceți consumul de produse procesate cu conținut de grăsimi, zahăr și sare, asigurându-vă de alegerile sănătoase și nutritive care sunt disponibile și accesibile pentru toți consumatorii. La nivel de comunitate este importantă sprijinirea persoanelor în vederea respectării recomandărilor de mai sus, prin angajamentul politic susținut și colaborarea părților interesate din sectorul public și privat; efectuarea activități fizice regulate și alegeri dietetice mai sănătoase, accesibile și ușor accesibile tuturor – în special persoanelor vulnerabile.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022574580

Comments on 'Ziua europeană de combatere a obezității marcată la 18 mai 2019' (0)

Comments are closed.