Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 19 mai 2019

Posted on 18/05/2019 in Comunicat de presă by admin
Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, marcată în acest an la 19 mai, este una dintre cele mai importante mişcări împotriva infecţiei HIV/SIDA, care răspândeşte speranţă şi uneşte toate comunităţile în întreaga lume. Începând cu anul 1983, „Ziua Lumânărilor Aprinse” are loc în a treia duminică a lunii mai şi este condusă de peste 1200 de organizaţii din 115 ţări în care se organizează comemorări pentru a onora vieţile pierdute şi influenţează conştiinţa socială referitor la problema HIV/SIDA. 

Cu suportul financiar al Fondului Global, UNAIDS Moldova și sloganul: „Te privește! Privește pe fiecare! Testează-te la HIV”, în cadrul campaniei sociale „Sfidează virusul, nu oamenii!”, care se desfășoară în perioada 15-31 mai a.c., marcarea acestei zile oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special, în rândul tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie și reducerea nivelului de discriminare, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV, formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, dezvoltare a parteneriatelor și  îmbunătățirii abilităților de mobilizare a comunităților în prevenirea HIV.

Conform datelor UNAIDS, 77,3 milioane persoane au fost infectate cu HIV și  35,4 milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. S-a redus numărul cazurilor noi de infecție cu HIV cu 47%, comparativ cu anul 1996 și indicele mortalității determinate de SIDA cu 51%, comparativ 2014, când au fost constatați indicii cei mai înalți. La nivel mondial, în 2017 trei din patru (75%) își cunoșteau statutul HIV, patru din cinci persoane (79%) din care își cunoșteau statutul HIVau accesat tratamentul antiretroviral, supresiva virală fiind constatată la patru din cinci persoane care au accesat tratamentul antiretroviral.

În Republica Moldova, infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populației cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbați care fac sex cu bărbați. Conform datelor statistice, la 01.01.2019 au fost înregistrate 12784 cazuri de infecție cu HIV, din 15835 estimate. În a.2018, au fost înregistrate  905 cazuri noi de infecţie cu HIV, inclusiv 225 în teritoriile de Est (a.2017 – 832 şi respectiv, 217). Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea  Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA, acesta fiind aliniat la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și celor mai recente strategii ale OMS si UNAIDS.

Se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV, au fost elaborate ajustate conform recomandărilor OMS, UNAIDS Standardul supravegherea epidemiologică a infecţiei cu HIV, Protocoale clinice naționale: Infecția cu HIV la adulți șu adolescenți, Infecția cu HIV la copii 0-10 ani, Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV, Profilaxia pre-expunere la infecția cu HIV, Profilaxia post-expunere la infecția cu HIV și Ghidul național de diagnostic de laborator al infecției cu HIV.

În scopul reducerii transmiterii infecţiei cu HIV în populația cheie, se implementează activități de prevenire HIV pentru persoanele utilizatoare de droguri, lucrătoarele sexului comercial, comunitatea LGBT, inclusiv servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar,  oferirea serviciilor de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale,  managementul supradozării în rândul UDI, se realizează proiecte de prevenire HIV din fondurile de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-nfecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV şi membrilor familiilor lor, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt și profilaxia post-expunere și pre-expunere este disponibil și se acordă conform protocoalelor naționale elaborate în baza ghidurilor OMS. La 01.01.2019 în tratament antiretroviral se aflau – 5865 pacienți.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru informații suplementare apelaţi: 022 926-950

Comments on 'Ziua internaţională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA – 19 mai 2019' (0)

Comments are closed.