Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale

Posted on 09/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Anual, la data de 9 septembrie, la ora 09:09, este marcată Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale (SAF). Scopul acestui eveniment este creșterea gradului de conștientizare a gravităţii SAF, în special în rândul tinerelor femei aflate la vârsta fertilă, dar şi a posibilităţii de prevenire a acestor boli prin conștientizarea riscurilor asociate consumului alcoolului în timpul sarcinii. Obiectivul acestei zile este distribuirea informațiilor exacte, bazate pe cercetări cu privire la riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii și solicitarea participării instituțiilor și organizațiilor interesate de prevenirea SAF.

Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale (SAF) este un grup de anomalii genetice și congenitale care a fost identificat la o serie de copii născuţi de femeile care sunt dependente de alcool sau consumă alcool în timpul sarcinii. Anomaliile includ tulburări de creștere pre – și postnatale, trăsături distinctive ale feței și disfuncţii ale sistemului nervos central.

Alcoolul este un factor de risc pentru evoluția sarcinii, fiind asociat cu:

  • moartea fătului;
  • avortul spontan;
  • nașterea înainte de termen;
  • dezvoltare intrauterină deficitară a fătului;
  • greutate mică la naștere a nou născutului.

Mesajul Zilei Internaționale de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale este următorul: Pentru gravide, nu exista un tip de băutură alcoolică sau cantitate sigură de alcool care poate fi consumată fără riscul unor efecte negative asupra sarcinii și dezvoltării fătului.”

Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătate (2018), Moldova a înregistrat un consum anual de 15,1 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15 ani+, din care 10,5 litri alcool neînregistrat (produs în gospodării).

Vulnerabilitatea femeilor  la daunele  alcoolului este o preocupare majoră de sănătate publică, deoarece ponderea femeilor cu alcoolism cronic şi psihoze alcoolice a crescut în mod constant, astfel,  în anul 2019 au fost luate primar la evidență medical 461 femei sau 14,2% din toate persoanele luate la evidență. Sub  supraveghere medicală cu alcoolism şi psihoze alcoolice se află 7375 femei sau 15,8% din toți bolnavii în anul 2019 comparativ cu 7288 femei sau 15,9% în anul 2018. Alarmant este  faptul, că circa 52% din femeile supravegheate sunt de vârstă fertilă şi educă copii, punând în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii.

Singurul remediu recomandat de prevenire a SAF este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii. Studiile realizate până acum denotă că nu există o cantitate de alcool care să fie absolut sigură pe durata sarcinii.

 

 

Comments on 'Ziua internațională de conştientizare a Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale' (0)

Comments are closed.