Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2018

Posted on 24/07/2018 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2018, cu sloganul ”Testează, Tratează  Hepatita”, este o oportunitate de a suplimenta eforturile pentru a salva milioane de vieți omenești și a implementa Prima Strategie Globală a Organizației Mondiale a Sănătății privind hepatita virală pentru anii 2016 – 2021 obiectivul fiind eliminarea hepatitei.

La nivel global, aproximativ 257 milioane de persoane trăiesc cu  hepatita virală   B cronică și 71 milioane de persoane cu  hepatita virală  C cronică.  Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, în timp ce mortalitatea cauzată de tuberculoză și HIV s-a redus. Peste 60% cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării si tratamentului tardiv a hepatitei virale B și C.  90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virală B și 80% cu hepatita virală C nu  cunosc că trăiesc cu această infecție,  având posibilitatea reală de a dezvolta o hepatită  fatală sau cancer hepatic la un moment dat în viața lor și, în unele cazuri, transmiterea  infecției altor persoane.  Doar 7%  dintre   persoane cu hepatită virală C cronică au avut acces la tratament cu antivirale cu acțiune directă, care în decurs de 3 luni  poate complet vindeca această maladie.

În Republica Moldova hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică. Indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 15,88 la 100 mii populaţie în anul 2001 până la 0,57 în anul 2017, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 3,39 până la 1,32, prin hepatita virală D – de la 1,47 până la 0,07, dar  aceștia depăşesc indicii ţărilor europene, iar riscul de infectare pe parcursul vieţii unei persoane este de 20 – 60%.

Grupurile cu risc sporit de infectare cu virusul hepatic B și C sunt persoanele utilizatoare de droguri injectabile, bărbații care practică sex cu bărbații, persoanele  care au aplicat tatuaje în locuri neautorizate, partenerii persoanelor care trăiesc cu hepatitele virale B şi C, lucrătorii medicali (grup cu risc profesional).

Răspunsul național în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului Național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021, aprobat de Guvern la 26 mai 2017 și are ca scop reducerea  morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze, inclusiv cu minimizarea consecințelor socio-economice.

În republică se realizează măsuri profilactice specifice – vaccinarea contra hepatitei virale B şi nespecifice, mai cu seamă, în instituții nemedicale și în condiţii de habitat.

Este accesibil tratamentul antiviral cu acțiune directă cu preparate de ultimă generație pentru hepatita virală. În acest tratament, au fost înrolaţi 13 355 pacienți.

În populațiile cheie – utilizatorii de droguri injectabile, lucrătoarele sexului comercial și bărbaților care practică sex cu bărbați se realizează activități de  profilaxie a  hepatitelor virale, inclusiv intervenții de comunicare, informare, educare şi referirea beneficiarilor proiectelor de reducere a riscurilor pentru testare la hepatitele B şi C.

La 28 iulie 2018, Ziua Mondială a Hepatitei cu genericul ”Testează și tratează hepatita” va fi marcată printr-o serie de acţiuni, scopul cărora este de a îmbunătăți cunoștințele publicului cu privire la riscul de infectare cu hepatitele virale, de a îndemna populația să se informeze despre hepatitele virale, să se testeze pentru a cunoaște statutul și să se adreseze pentru tratament.

Pentru a marca Ziua Mondială a Hepatitei sunt realizate mai multe măsuri: mesaje, publicaţii, întruniri cu organizaţiile reţelei societăţii civile active în domeniul sănătății; radio şi TV maratoane, cicluri de emisiuni tematice, clipuri video la televiziune, emisiuni radiofonice; concerte de binefacere; raliuri cu biciclete; victorine, concursuri de fotografii, postere şi eseuri,  mese rotunde.

Implicarea lucrătorilor medicali și realizarea activităților de prevenire a hepatitelor virale, promovarea testării la hepatitele virale, depistării persoanelor infectate şi administrarea tratamentului antiviral va contribui la salvarea a milioane de vieți omenești.

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Ziua Mondială a Hepatitei – 28 iulie 2018' (0)

Comments are closed.