Ziua Mondială a Rinichiului – 8 Martie 2018 cu genericul: „Femeile și Boala Renală Cronică”

Posted on 05/03/2018 in Comunicat de presă by admin

În acest an marcarea Zilei Mondiale a Rinichiului coincide cu Ziua Internațională a Femeii, ceea ce a și determinat alegerea sloganului: „Femeile și Boala Renală Cronică”. Astfel, oferind un motiv în plus de a reflecta asupra importanței sănătății femeilor și, în special, asupra sănătății rinichilor, prin promovarea accesului liber și echitabil la educația pentru sănătate, asistența medicală și măsurile de prevenire a bolilor renale.

Boala Renală Cronică (BRC) este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, cu final nefericit cum ar fi: insuficiența renală și deces prematur. Riscul de a dezvolta BRC este la fel de înalt atât pentru femei, cât și pentru bărbați. totuși numărul femeilor supuse dializei este mai mic decât numărul bărbaților. Cel puțin trei motive sunt recunoscute până acum: 1) progresia BRC este mai lentă în rândul femeilor comparativ cu bărbații, 2) conștientizarea mai redusă a gravității bolii, 3) accesul neechitabil la serviciile medicale este o problemă majoră în țările care nu au acces universal la asemenea servicii.

În prezent, BRC afectează aproximativ 195 de milioane de femei din întreaga lume și se află pe locul 8 în topul cauzelor deceselor în rândul femeilor, cu aproximativ 600 000 de decese în fiecare an.

Este important de reținut, că BRC în stadiu incipient nu prezintă careva semne sau simptome, iar diagnosticul precoce –  majorează șansele de a primi un tratament eficient și de a evita insuficiența renală. Printre cauzele principale al BCR se numără hipertensiunea și diabetul, care la rândul său sunt declanșate cel mai frecvent de modul de viață nesănătos ( alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, fumatul, consumul excesiv de alcool).

Prevalența BRC crește dramatic la nivel global, iar costul tratării acestei maladii reprezintă o povară enormă pentru sistemele de sănătate din întreaga lume. Cea mai eficientă metodă și speranță de a reduce costurilor umane și economice pentru  tratament și îngrijire  constă în PREVENȚIE din următoarele considerente:

 • bolnavii de BRC au nevoie de îngrijire pentru tot restul vieții;
 • boala poate progresa până la insuficiența renală, ce necesită terapie de substituție (dializă sau transplant) care este extrem de costisitoare și este o povară pentru asistență medicală și pentru familie;
 • BRC declanșează și alte probleme de sănătate, precum bolile cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), care pot duce la decese premature și dizabilitate.

Pentru a menține rinichii sănătoși și a spori calitatea vieții, specialiștii recomandă adoptarea unui comportament sănătos pe tot parcurs vieții:

 • Fiți activi pentru menținerea greutății normale care ajută la reducerea tensiunii arteriale și prin urmare, a riscului bolii renale cronice.
 • Monitorizați sistematic nivelul glucozei sanguine. Cca jumătate din persoanele care suferă de diabet dezvoltă și leziuni renale.
 • Monitorizați-vă tensiunea arterială: Deși mulți oameni pot fi conștienți că tensiunea arterială crescută poate duce la un accident vascular cerebral sau atac de cord, puțini știu că este și cea mai frecventă cauză a leziunilor renale. Tensiunea arterială crescută provoacă leziuni renale atunci când este asociată cu alți factori, precum diabetul, nivelul înalt al colesterolului și bolile cardiovasculare.
 • Mâncați sănătos și păstrați greutatea sub control: Acest lucru poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat, a bolilor cardiace și a altor afecțiuni asociate cu boala renală cronică.
 • Reduceți aportul de sare: Pentru a reduce aportul de sare, încercați să limitați cantitatea de alimente procesate și nu adăugați sare în alimente. Va fi mai ușor să vă controlați aportul dacă vă pregătiți singuri mâncarea cu ingrediente proaspete. Doza recomandată de sare pentru adulți este de 5-6 g/ zi – cca o linguriță pe zi.
 • Mențineți un aport sănătos de lichide: Potrivit cercetătorilor, un consum suficient de apă – în jur de doi litri zilnic, poate reduce nivelul riscului declinului funcției renale. Important de reținut, că nivelul suficient al aportului de lichide, pentru orice persoană, depinde de mulți factori: sex, climă, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea. În plus, persoanele care au avut deja o piatră renală sunt sfătuite să bea zilnic 2 – 3 litri de apă pentru a reduce riscul de a forma una nouă.
 • Nu fumați: Fumatul încetinește circulația sângelui în rinichi, iar în acest caz este afectată capacitatea rinichiului de a funcționa normal. Important de reținut că fumatul crește riscul de cancer renal cu cca 50%.
 • Nu administrați foarte des și excesiv pastile: Medicamentele uzuale, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene – ibuprofenul, în cazul administrării excesive și frecvente provoacă leziuni renale. Ele, probabil, nu reprezintă pericol semnificativ dacă rinichii sunt relativ sănătoși, și le folosiți numai în situații de urgență. Însă, în cazul că aveți de-a face cu dureri cronice, cum ar fi artrita sau durerile de spate, consultați-vă cu medicul dumneavoastră pentru a găsi o modalitate de a vă controla durerea fără a vă pune rinichii în pericol.
 • Verificați funcția renală: Dacă aveți unul sau mai mulți factori „cu risc ridicat”: diabet zaharat; hipertensiune arterială; obezitate; în caz dacă unul dintre părinții dvs. sau alți membri ai familiei suferă de boli renale.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media Tel: 022 574 700

Pentru mai multă informație  apelați la tel.: 022 574 655;  069253454

Comments on 'Ziua Mondială a Rinichiului – 8 Martie 2018 cu genericul: „Femeile și Boala Renală Cronică”' (0)

Comments are closed.