Ziua Mondială a Sănătății marcată, al doilea an consecutiv, cu tema „Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți”

Posted on 05/04/2019 in Comunicat de presă by admin

Acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS) este obiectivul primar al OMS, obiectiv care implică asigurarea populației cu servicii medicale de care au nevoie, când au nevoie și unde au nevoie. În pofida progreselor în sistemele de sănătate, încă milioane de oameni din lume nu au acces la îngrijiri medicale. Din acest motiv OMS, al doilea an consecutiv, Ziua Mondială a Sănătății se desfășoară cu tema ”Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți”, zi ce semnifică crearea OMS (7 aprilie 1948).

Scopul campaniei din anul 2019 este de a sensibiliza opinia publică despre acoperirea universală cu servicii de sănătate. Lucrătorii medicali au ca prioritate, în acest context, să informeze și să ajute persoanele despre accesul la servicii de diagnostic, tratament, prevenire, îngrijire, în special, la nivelul asistenței medicale primare. De asemenea, această zi oferă o oportunitate pentru factorii de decizie să se angajeze pentru a înlătura lacunele în acoperirea universală la asemenea servicii, precum și pentru a evidenția progresele înregistrate deja.

De menționat că în anul curent, Ziua Mondială a Sănătății este marcată la o distanță egală dintre Conferința globală privind asistența medicală primară  (octombrie 2018,Astana, Kazahstan) și Reuniunea la nivel înalt privind acoperirea universală cu servicii de sănătate (preconizată pentru septembrie 2019 la Adunarea Generală a ONU).

Evenimentul constituie o oportunitate majoră de a comunica despre importanța echității în serviciile de sănătate, vizând nu numai sănătatea persoanelor, dar și societatea și economia țărilor. 

         Ce este Acoperirea universală cu servicii de sănătate (AUSS) ?

  • AUSS presupune că oricine și oriunde poate avea acces la servicii de sănătate de calitate, fără să aibă probleme financiare, incluzând întregul spectru de servicii esențiale și de calitate, de la promovarea sănătății până la reabilitare social-profesională și îngrijirea paliativă.
  • AUSS nu este doar o finanțare nemijlocită numai pentru serviciile medicale, ci implică toate componentele sistemului de sănătate: furnizarea serviciilor de sănătate, forța de muncă în domeniul sănătății, instalațiile sanitare și rețelele de comunicații, tehnologiile, sistemele informatice, mecanismele de asigurare a calității, legislația în domeniul sănătății, etc.
  • AUSS nu se limitează doar la un pachet minim de servicii medicale, ci și la asigurarea unei extinderi progresive a serviciilor medicale și a protecției financiare, pe măsură ce sunt disponibile mai multe resurse.
  • AUSS include și serviciile orientate spre populație, cum ar fi campaniile de imunizare, fortificarea pâinii cu fier și acid folic, reducerea conținutului de sare din produsele alimentare fabricate și alte intervenții.
  • AUSS cuprinde mult mai mult decât sănătate; adoptarea măsurilor de AUSS înseamnă pași către echitate, priorități de dezvoltare, incluziune și coeziune socială.

Asigurarea acoperirii universale cu servicii de sănătate se numără printre obiectivele Națiunilor Unite  pentru Dezvoltare Durabilă până în anul 2030.

Asistența medicală primară este prima veriga de contact cu sistemul de sănătate în care persoanele, familiile și comunitățile beneficiază de cea mai mare parte a asistenței medicale – promovare, prevenire, tratament, reabilitare și îngrijire paliativă. Serviciile de asistență medicală primară acoperă majoritatea nevoilor de sănătate de-a lungul vieții, inclusiv: screening, vaccinare, informații despre modul de viață și prevenirea bolilor, planificarea familială, tratamentul pentru afecțiuni pe termen lung și pe termen scurt, coordonarea cu alte componente ale sistemului de sănătate, etc.

În acest context, facem apel către toți actorii: comunitatea medicală, factorii de decizie, sectorul privat, populația, autoritățile locale pentru a ne conjuga eforturile comune întru fortificarea serviciului de asistență medicală în folosul comunității.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Ziua Mondială a Sănătății marcată, al doilea an consecutiv, cu tema „Acoperirea universală cu servicii de sănătate accesibile pentru toți”' (0)

Comments are closed.