Ziua Mondială de Combatere SIDA – cu sloganul „E în puterea ta!”

Posted on 29/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

În republică, la 1 Decembrie 2019, este marcată Ziua Mondială de Combatere SIDA cu sloganul „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale  „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”. În context, vor fi organizate şi desfășurate activități de informare a populației despre problema HIV/SIDA, promovarea testării în scopul cunoașterii statutului HIV, toleranței față de persoanele HIV-pozitive, mobilizării și implicării comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

Evenimentul oferă o oportunitate pentru sporirea nivelului de informare a populației, în special a tinerilor, despre infecția HIV/SIDA, creșterea gradului de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV și populațiile-cheie, extinderea accesului la servicii de prevenire și testare HIV pentru populație, inclusiv grupurilor cu risc sporit de infectare, tratament, îngrijiri și suport pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Totodată, măsurile contribuie la formarea durabilității serviciilor, consolidarea relațiilor intersectoriale, capacităților comunităților-cheie și implicarea acestora în  adoptarea deciziilor.

Conform datelor UNAIDS, în 2018, trăiau cu HIV – 37,9 milioane de persoane, inclusiv – 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. 79% dintre toate persoanele care trăiesc cu HIV știau statutul lor, iar aproximativ 8,1 milioane de persoane nu au știut că trăiesc cu această infecție. Au accesat tratamentul antiretroviral 23,3 milioane de persoane care trăiau cu HIV, comparativ cu 7,7 milioane în 2010. Cazurile noi de infecție cu HIV au fost reduse cu 40% de la punctul culminant înregistrat în 1997. De la începutul epidemiei, 32,0 milioane de persoane au decedat de SIDA.

În Republica Moldova, infecţia cu HIV este sub supraveghere şi monitorizare permanentă și se menține la nivelul epidemiei concentrate în rândul populaţiei cheie – persoane utilizatoare de droguri injectabile, lucrătoare a sexului comercial şi bărbaţi care fac sex cu bărbaţi. 

Conform datelor statistice, la 01.01.2018, au fost înregistrate 12734 cazuri de infecție cu HIV din 15 835 estimate. Prevalenţa infecţiei cu HIV în republică a constituit 230,43 cazuri la 100 mii populaţie.

Incidenta infecţiei cu HIV la 100 mii populaţie, în a.2018 а constituit 20,51 cazuri (a.2017 – 20,73), inclusiv în teritoriile din dreapta Nistrului 19,16 cazuri (a. 2017-17,39) şi în teritoriile de Est – 47,81 cazuri (a. 2017 – 45,67).  Conform datelor de laborator ale IMSP SDMC, în perioada ianuarie – octombrie current, аu fost confirmate 742 cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de Est. Majoritatea persoanelor cu infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă, sexual active. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Republica Moldova a aderat la agenda ONU și s-a angajat de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030, în cadrul  Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă și face parte din Declarația de la Dublin și a Strategiei Globale OMS pentru sectorul sănătății.

Răspunsul Guvernului în controlul acestei infecții este asumat prin realizarea  Programului Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1164 din 22.10.2016, având ca scop: minimizarea consecinţelor epidemiei HIV şi infecţiilor cu transmitere sexuală prin reducerea transmiterii, în special în populaţiile cheie, precum şi a mortalităţii asociate cu SIDA.

În republică se realizează supravegherea epidemiologică operativă şi de santinelă a infecţiei cu HIV. Se implementează servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale, clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI. Tratamentul antiretroviral, infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere este disponibilă și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor OMS, UNAIDS.  

În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV în rândul populației cheie, se implementează activități de prevenire, care geografic acoperă tot teritoriul ţării. Grație resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, beneficiază de servicii de prevenire peste 35 mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție.

Pe parcursul ultimilor 2 ani, în conformitate cu angajamentele țării de preluare treptată a finanțării de la donatorii externi la finanțarea din sursele bugetului de stat, au fost finanțate 4 proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie, din fondul de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări Medicale în sumă totală de 4 milioane lei. Finanțarea acestor activități este reglementată de standarde și ghiduri, aprobate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Serviciile de prevenire HIV în populațiile cu risc sporit de infectare sunt implementate de către organizații non-guvernamentale reprezentante ale comunităților afectate.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media: 022 574-580

Pentru informații suplimentare tel.: 022 926-950

 

Comments on 'Ziua Mondială de Combatere SIDA – cu sloganul „E în puterea ta!”' (0)

Comments are closed.