Ziua mondială de luptă împotriva cancerului – 4 februarie 2019

Posted on 04/02/2019 in Comunicat de presă by admin

Marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, organizaţie neguvernamentală, care uneşte comunitatea în vederea reducerii poverii globale, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului pe agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

În  anul 2019, de Ziua Mondială a Cancerului, începe desfășurarea campaniei de trei ani (până în a.2021), cu sloganul “Sunt și voi face”. Acesta este un apel la acțiune, care încurajează angajamentul personal și este forța acțiunilor individuale luate acum pentru a influența viitorul.

Cele mai multe tipuri de cancer sunt rezultatul expunerii la o serie de factori de risc. Important este faptul că aproximativ o treime din totalul cazurilor de cancer poate fi prevenită prin reducerea factorilor de risc și promovarea unui mod de viață sănătos.

Principalii factori de risc modificabili, responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului, sunt consumul de tutun, alimentația nesănătoasă și lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă.

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc ce cauzează peste 20% din decesele de cancer la nivel mondial și aproximativ 70% din decese la nivel mondial de cancer pulmonar. În Republica Moldova, fumatul este unul din cele mai răspândite vicii, dăunătoare sănătăţii populaţiei, ocupând locul 2 ca importanță în lista factorilor de risc pentru bărbați și locul 5 pentru femei şi provoacă peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile.

Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume; consumul nociv de alcool și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancer a sistemului digestiv, de sân și prostată.

 Recomandări generale pentru populație privind prevenirea cancerului:

  • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
  • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
  • Limitați consumul de alimente cu un conținut crescut de grăsimi sau conținut scăzut în fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
  • Consumați multe fructe, legume și cereale.
  • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
  • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
  • Nu fumați! Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
  • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Ziua mondială de luptă împotriva cancerului – 4 februarie 2019' (0)

Comments are closed.