Ziua Mondială a Pneumoniei – 12 noiembrie 2014 cu tema: ”Acces universal la prevenirea și tratamentul pneumoniei”

Posted on 12/11/2014 in Informații pentru profesioniști by admin
Ziua Mondială a Pneumoniei marcată anual la 12 noiembrie – este o iniţiativă globală care îşi propune să educe şi să informeze părinţii din întreaga lume cu privire la faptul că pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani, poate fi prevenită. Tema pentru acțiunile în cadrul Zilei Mondiale a Pneumoniei 2014 este: ”Acces universal la prevenirea și tratamentul pneumoniei”, având drept scop sensibilizarea publicului privind reducerea inechității și sporirea accesului la servicii calitative de prevenire și tratament al pneumoniei.

Ziua Mondială a Pneumoniei a fost înfiinţată în aprilie 2009, cu obiectivul de a comunica pericolul pe care pneumonia îl reprezintă pentru sănătatea publică şi pentru a preveni milioanele de decese care sunt înregistrate în fiecare an, în întreaga lume. Coaliţia privind prevenirea pneumoniei reuneşte organizaţii internaţionale, guvernamentale, non-guvernamentale şi comunitare, instituţii de cercetare şi academice, fundaţii şi persoane fizice.

Pneumonia face victime în toată lumea. Numai în 2013 peste 900 000 de copii au decedat de această boală, reprezentând 15% din mortalitatea totală a copiilor sub cinci ani, dintre care 2% fiind nou născuți.

În Republica Moldova incidenţa prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani în a.2013 a constituit 707,8 cazuri la 1000 de copii de vârsta respectivă (a. 2012 – 654,0 cazuri la 1000 de copii). După cauzele de deces în aceeaşi grupă de vârstă, mortalitatea cauzată de bolile respiratorii în a.2013 a fost de 1,3 decese la 1000 de născuţi vii, sau 11,1% din totalitatea deceselor la copiii până la 5 ani (a.2012 – 1,2 sau 9,9%).

Cauzele instalării pneumoniei la copii

În majoritatea cazurilor, pneumonia este cauzată de agravarea infecţiei respiratorii deja existente în organism. Copilul mai poate face pneumonie şi dacă intră în contact direct cu secreţiile nazale ale unui copil bolnav sau se află foarte aproape pentru mai mult timp.

Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci. Cele mai frecvente sunt:

–          Streptococcus pneumoniae – cea mai frecventă cauză de pneumonie bacteriană la copii;

–          Haemophilus influenzae tip b (Hib) – a doua cauză cea mai comună de pneumonie bacteriană;

–          Virusul sinciţial respirator este cea mai frecventa cauză de pneumonie virală.

Există şi o serie de factori care favorizează apariţia pneumoniei:

–          condiţii deficitare de îngrijire şi igiena precară;

–          nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie;

–          contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe);

–          expunerea la fumul de țigară;

–          fumatul mamei în perioada de graviditate;

–          afecţiuni deja existente – copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de o anumite boli (malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rujeola, etc.);

Simptomele pneumoniei la copiii de 0-5 ani sunt: febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de cap. La început, pneumonia poate părea o simplă răceală, deoarece primele manifestări sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. Însă, următoarele simptome de instalarea pneumoniei sunt: dificultate în respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră persistent, respiraţii frecvente.

Măsurile de profilaxie

Prevenirea pneumoniei la copii este o componentă esențială a unei strategii de reducere a mortalității infantile și include mai multe acțiuni, inclusiv:

–         Imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeola și tuse convulsivă (pertussis) este cel mai eficient mod de a preveni pneumonia la copii.

–         Alăptarea la sân in primele 6 luni de viaţă reduce riscul de pneumonie

–         Copiii care sunt alăptaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de pneumonie.

–         Respectarea regulilor de igienă personală – spălarea pe mâini cu săpun reduce riscul de transmiterii infecțiilor ce cauzează pneumonie.

–         Strategii de reducere a poluării aerului din interior: utilizarea de sobe de interior sigure; respectarea regulilor de igienă în instituțiile pentru copii și acasă, restricții privind fumatul în prezența copiilor, etc.

Intervenții globale de reducere a pneumoniei la copii
Asigurarea unui mediu cu risc scăzut pentru pneumonie

mom

 

Alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă şiadoptarea unei nutriţii echilibrate, bogate în vitamine până la vârsta de cinci ani protejează copiii de pneumonie, diaree, malnutriţie şi alte boli.

 

foodSpălarea pe mâini şi accesul la apă curată şi mijloace sanitareprotejează copiii împotriva agenţilor patogeni, care cauzează pneumonie, diaree şi alte boli. Eliminarea poluării aerului din case, în special a fumului provocat de sobe nesigure, fumul de ţigară, etc.

Măsurile de prevenire a pneumoniei

spritVaccinarea împotriva infecției pneumococice, Hib, tusei convulsive, rujeolei pot preveni cazurile severe de pneumonie.

plamani

 

Alte strategii de prevenire includ: profilaxia cu antibiotice pentru copii infectaţi cu HIV.

 

Tratamentul copiilor bolnavi cu pneumonie

kidsStrategii eficiente, integrate a managementului de caz, asigurarea că copiii primesc tratament adecvat şi în timp util pentru pneumonie.

Îmbunătățirea accesului la servicii medicale şi creşterea gradului de conştientizare a cererii de servicii în cadrul comunităţilor este esenţială pentru controlul pneumoniei.

Comments on 'Ziua Mondială a Pneumoniei – 12 noiembrie 2014 cu tema: ”Acces universal la prevenirea și tratamentul pneumoniei”' (0)

Comments are closed.